Weź ziemniaki, jajka i mąkę i zrób poznańskie szagówki. Okraś masłem i zajadaj!
Poznańskie szagówki to rodzaj kopytek z ugotowanych ziemniaków. Moja koleżanka pochodząca z Wielkopolski zdradziła mi, że ich nazwa wzięła się od sposobu krojenia na ukos ciasta, czyli "na szagę". Szagówki zanurzone w mięsnym sosie rozpływają się w ustach. Przekonaj się sam!
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | arfo/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Szagówki - przepis na kluski z gotowanych ziemniaków
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: do 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Jak zrobić szagówki?
Sposób przygotowania:
- Na początku ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
- Następnie obierz ze skórki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do ziemniaków.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć z tych składników zwarte ciasto na szagówki.
- Z ciasta uformuj spłaszczone wałeczki grubości około 3 cm i krój skośnie.
- Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku.
- Gotuj szagówki do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj szagówki ze skwarkami, omaszczone masłem lub polane sosem pieczeniowym do mięsa.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia szagówek do obiadu. Przepis na szagówki z ziemniaków możesz nawet wykorzystać w stylu zero waste. W takim przypadku sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Zalecam jednak przez chwilę obgotowanie w gorącej wodzie, aby odświeżyć ich strukturę. Możesz też zrobić szagówki z serem, aby nadać im dodatkowej wilgotności. Smacznego!