Wieluń: "Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem". Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Specjalnych
W piątek 26 września w Zespole Szkół Specjalnych w Wieluniu odbyły się kulinarne warsztaty "Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem" zorganizowane z Miejską i Gminną Biblioteką Publiczną w Wieluniu. W kulinarnych zajęciach udział wzięli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi im. Powstańców Śląskich w Wieluniu.
W wydarzeniu udział wzięły dwie grupy uczniów z wieluńskiej podstawówki. Pierwsza to uczniowie klasy drugiej pod opieką Małgorzaty Lipiety. Druga grupa to ich starsi koledzy i koleżanki z klasy trzeciej pod opieką Iwony Grzelak.
Wspólne gotowanie nie mogłoby odbyć się bez udziału gospodarzy, czyli uczniów Zespołu Szkół Specjalnych pod opieką Renaty Suliga-Czekaj i Julity Jankowskiej.
Na warsztatach królowały potrawy tradycyjne, korę dzieci i młodzież przygotowywali korzystając z przepisów zawartych w książce wydanej przez wieluńską bibliotekę.
Uczestnicy nie tylko zapoznali się z recepturami, ale również aktywnie uczestniczyli w gotowaniu, nakrywaniu do stołu oraz tworzeniu pięknych ozdób, które dodały uroku wspólnemu posiłkowi. Kulinarna przygoda zakończyła się degustacją przygotowanych potraw, co było prawdziwą ucztą dla podniebienia. Na stole zagościła zupa owocowa z sezonowych oraz suszonych owoców podana z kaszą manną, kluski leniwe z sera pod zasmażką z bułki w towarzystwie słodkich borówek oraz jajecznica ze szczypiorkiem - relacjonuje Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna w Wieluniu.
Uczestnicy warsztatów na pamiątkę otrzymali książkę "Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem", która może się dla nich stać inspiracją do dalszego odkrywania kulinarnych pasji.