WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Wysyp grzybów po deszczu. Te sposoby suszenia działają najlepiej

Jak wrzesień, to i grzyby. W wielu regionach amatorzy leśnych wycieczek już od rana wędrują między drzewami w poszukiwaniu prawdziwków, kurek i maślaków. Pełny kosz to powód do dumy, ale pojawia się pytanie, co dalej zrobić ze zbiorami. Część można wykorzystać na świeżo, część zasuszyć. Sposobów na suszenie jest kilka. Zobacz, jak zrobić to w piekarniku, w suszarce lub na słońcu.
Zebrane grzyby można przyrządzić na świeżo, zamrozić lub zasuszyć.Zebrane grzyby można przyrządzić na świeżo, zamrozić lub zasuszyć.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Barbara Wesoła/Polska Press
Katarzyna Zawada

Grzybiarze nie narzekają na brak borowików czy podgrzybków. Po deszczu widać wysyp, można zebrać dużo, trzeba jednak wiedzieć, gdzie szukać. Warto trzymać się zasady, aby wynosić z lasu tylko te gatunki, których jest się pewnym. W razie wątpliwości lepiej skonsultować się z grzyboznawcą lub pobliskim sanepidem.

W okresie jesiennym dania na bazie świeżych grzybów są chętnie wybierane. Gdy przyjdzie zima, smak i aromat lasu można zachować. Wystarczy zasuszyć i odpowiednio przechowywać zbiory, a nadadzą się jako dodatek do barszczu białego lub farszu na wigilijne pierogi.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Suszenie grzybów krok po kroku

Suszenie zebranych grzybów wydaje się proste, trzeba jednak zwracać uwagę na szczegóły. Wysoka temperatura powoduje odparowanie wody, bez strat dla smaku i aromatu. Kolejnym krokiem jest odpowiednie przechowanie, najlepiej sprawdzą się słoiki.

Choć w ten sposób można konserwować praktycznie wszystkie gatunki grzybów, najlepiej wybierać te o suchej strukturze kapelusza, np. podgrzybki, smardze, koźlarze lub prawdziwki. Nawet skurczone wciąż będą sprawiały wrażenie "nabitych". Te, które na pierwszy rzut oka wydają się tłuste, np. maślaki, dobrze jest wcześniej obrać ze skórki. Z kolei gatunki blaszkowe, choć można suszyć, lepiej od razu wykorzystać lub zamrozić. Kurki czy rydze są wodniste, po zakończonym procesie będą małych rozmiarów.

Niezależnie od gatunku grzybów, należy je wcześniej oczyścić, sprawdzić, czy nie są robaczywe, a co najważniejsze - nie moczyć.

Suszarka, kaloryfer lub piekarnik. Oto kilka sposobów na suszenie grzybów

Najwygodniej jest zainwestować w specjalny sprzęt - suszarkę do grzybów. Czas suszenia to ok. kilku godzin na jedną partię, warto wybierać modele o większej pojemności. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze suszarki to koszt ok. 100 zł, za te rozbudowane trzeba zapłacić bliżej 300 zł.

Dla tych, co nie chcą inwestować w nową maszynę, pozostają domowe sposoby. Wiosną i latem sprawdzi się suszenie na słońcu, warunkiem jest jednak dobra pogoda - przez kilka dni nie może być opadów deszczu. Na wsiach często wystawia się tacki lub siatki przykryte gazą.

Szybszą formą jest użycie piekarnika. Tu nieistotne są warunki na zewnątrz. Pokrojone grzyby umieszcza się na blaszce i suszy w nie za wysokiej temperaturze, najlepiej ustawić 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Trzeba się jednak przygotować na to, że zapach grzybów będzie dość intensywny.

W jesienne lub zimowe dni, gdy nie da się wystawić zbiorów na zewnątrz, można przygotować "naszyjniki", które będą wisieć na kaloryferach. Taką metodę często praktykowali nasi dziadkowie. Nawijali w odstępach kawałki kapeluszy i trzonów na nitkę i rozkładali na żeberkach.

Co ciekawe, zdarzają się grzybiarze, którzy do procesu wybierają mikrofalówkę lub lodówkę. Pierwsza działa ciepłem, przy drugiej potrzebny jest czas. Kawałki rozkłada się na półkach i czeka, aż stracą wodę, można to przyspieszyć użyciem pochłaniacza wilgoci. Czy jest to dobra metoda? Trzeba liczyć się z tym, że przy tak intensywnym zapachu może on przejść na inne produkty lub potrawy. Lepiej wybrać więc inne sposoby.

W ten sposób należy przechowywać suszone grzyby

Po wysuszeniu grzyby stają się twarde i skurczone. Gotowe kawałki należy umieścić w szczelnym pojemniku, np. słoju, a następnie przechowywać w ciemnym miejscu. Tu sprawdzi się szafka lub spiżarnia. Można je trzymać nawet rok, ale z regularnym sprawdzaniem, czy nie ma w środku pleśni.

Wybrane dla Ciebie
Rzeszów: Nowy Pododdział Intensywnej Terapii i Anestezjologii dla Dzieci otwarty
Rzeszów: Nowy Pododdział Intensywnej Terapii i Anestezjologii dla Dzieci otwarty
Bydgoszcz: HackNation 2025. Programiści ruszają do działania
Bydgoszcz: HackNation 2025. Programiści ruszają do działania
Gdańsk: Kafejki internetowe i nostalgia sprzed ery smartfonów
Gdańsk: Kafejki internetowe i nostalgia sprzed ery smartfonów
Niebezpieczne zatory po wypełniaczach? Można ich uniknąć
Niebezpieczne zatory po wypełniaczach? Można ich uniknąć
Włocławek: Tegoroczna akcja zarybiania lokalnych jezior
Włocławek: Tegoroczna akcja zarybiania lokalnych jezior
Turośl: Debata społeczna o bezpieczeństwie z udziałem policji
Turośl: Debata społeczna o bezpieczeństwie z udziałem policji
Bełchatów: Górnicza orkiestra kopalni obudziła dziś mieszkańców. Rozpoczęły się obchody Barbórki
Bełchatów: Górnicza orkiestra kopalni obudziła dziś mieszkańców. Rozpoczęły się obchody Barbórki
Pułtusk: Most nad Narwią do rozbiórki. Grozi paraliż komunikacyjny
Pułtusk: Most nad Narwią do rozbiórki. Grozi paraliż komunikacyjny
Zakopane: Poranny wypadek na Krzeptówkach. Droga całkowicie zablokowana
Zakopane: Poranny wypadek na Krzeptówkach. Droga całkowicie zablokowana
Fundusze unijne na instalacje odpadowe. Ruszył nowy nabór
Fundusze unijne na instalacje odpadowe. Ruszył nowy nabór
Konin: Festiwal Nauki i Sztuki. Kreatywne warsztaty dla młodzieży
Konin: Festiwal Nauki i Sztuki. Kreatywne warsztaty dla młodzieży
Konin: Studenci Erasmusa i młodzi aktywiści. Integracja i wymiana doświadczeń
Konin: Studenci Erasmusa i młodzi aktywiści. Integracja i wymiana doświadczeń
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟