Wysyp grzybów pod Warszawą. W tych miejscach obrodziło
W tym artykule:
Gdzie rosną grzyby blisko Warszawy?
Mazowsze oferuje wiele atrakcyjnych miejsc do grzybobrania, zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych grzybiarzy. Lasy w tym regionie obfitują w różnorodne gatunki - od borowików i podgrzybków po kurki i maślaki. W zależności od preferencji, można wybrać lasy mieszane, jodłowe lub liściaste, a każde z tych miejsc oferuje inne doświadczenia i bogactwo zbiorów. Poniżej kilka popularnych lokalizacji w okolicach Warszawy:
- Zielony Ług (Stara Miłosna),
- Lasy Klembów i Jabłonna,
- Wieliszew.
To tylko część sprawdzonych miejsc. Pełną listę najlepszych lasów pod Warszawą znajdziecie w naszej galerii.
Grzyby pod Warszawą - najlepsze miejsca
Zielony Ług
Zielony Ług to malownicze uroczysko leśne położone w południowo-wschodniej części Warszawy, w granicach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.
W Zielonym Ługu można znaleźć różnorodne gatunki grzybów, w tym kurki, podgrzybki, borowiki i maślaki. Wilgotne siedliska sprzyjają obfitym zbiorom, szczególnie po deszczach. Dodatkowo obszar jest cenny przyrodniczo - porasta go torfowisko z turzycami i żurawiną, a także stanowi miejsce lęgowe dla ptaków wodnych.
Jak zbierać grzyby? Należy wykręcać czy wycinać?
Jak już znajdziemy grzyby i upewnimy się, że są jadalne - na grzybobranie warto wyruszyć z osobą, która zna się na ich rozpoznawaniu oraz atlasem grzybów, aby mieć absolutną pewność, że nie są trujące - należy odpowiednio je zebrać.
- Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka - informują Lasy Państwowe.
Uwaga na trujące okazy
W polskich lasach jest około 200 gatunków trujących grzybów. Zawsze należy zbierać wyłącznie te grzyby, które są dobrze znane i pewne, że są jadalne. Warto porównać swoje zbiory z atlasem grzybów lub skonsultować się z doświadczonym grzybiarzem. Jeśli nie znacie żadnego specjalisty, na Facebooku można znaleźć wiele grup skupiających pasjonatów grzybobrania - warto do nich zajrzeć.
Warto zapoznać się również z publikacją Lasów Państwowych "Bezpieczne grzybobranie". W folderze znajduje się zestawienie gatunków grzybów jadalnych z tymi, które bezwzględnie należy omijać, a łatwo je ze sobą pomylić.