X Bitwa Regionów na Zamku w Łęczycy. Zmierzyło się 15 kół gospodyń wiejskich z całego regionu
X Bitwa Regionów w Łęczycy
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzinne produkty. Organizatorem konkursu był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolniczego, oddział terenowy Łodzi. Celem wydarzenia jest m.in. promowanie regionalnych potraw i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich. W konkursie wzięło udział 15 kół gospodyń wiejskich z terenu powiatów: łęczyckiego, kutnowskiego, zgierskiego i poddębickiego.
W konkursie panie miały za zadanie przygotować potrawę w oparciu o przynajmniej jeden regionalny produkt.
- Przygotowałyśmy zupę cebulową z chipsem cebulowym oraz paluchem drożdżowym. Reprezentujemy dziś gminę Grabów, która słynie w całym regionie z uprawy cebuli - mówi Dorota Subocz, przewodnicząca KGW w Chorkach.
- Zaprezentowałyśmy żurek świnicki. Nasze koło zrzesza 49 osób. Działamy od trzech lat i zawsze chętnie uczestniczymy w takich plenerowych imprezach - powiedziała Alina Chudzik, wiceprzewodnicząca KGW w Świnicach Warckich.
- Na konkurs przygotowałyśmy naszą potrawę regionalną - kluski różane z bitą śmietaną. Skosztować można u nas także pysznych ciast, babeczek i żurku. Nasze koło łączy pokolenia - powiedziały nam przedstawicielki KGW Podwójna Siła z Woźniakowa.
Wśród osób obecnych na wydarzeniu był Przemysław Jaszczak, dyrektor KOWR OT w Łodzi, który wspierał uczestników i podkreślił znaczenie kultywowania regionalnych smaków oraz integracji lokalnych społeczności.
Zwycięska drużyna będzie reprezentować region w etapie wojewódzkim.