Zakopane: Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Finał 12 sierpnia
Zakopane w ostatnich dniach pachniało wyjątkowo intensywnie i smakowicie. Przez pięć dni Górna Rówień Krupowa zamieniła się w kolorową i aromatyczną arenę Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Kto jeszcze nie odwiedził tego wydarzenia, ma ostatnią okazję – wtorek to finał tegorocznej edycji.
Smaki z całej Europy
Spacerując między stoiskami, można poczuć aromaty regionalnych potraw z różnych zakątków kontynentu. Od intensywnego zapachu włoskiej kawy, przez delikatne nuty szwajcarskich serów, aż po słodycz polskich miodów i głęboką woń regionalnych nalewek – każdy znajdzie coś dla siebie. Nie brakuje także prawdziwego, tradycyjnego chleba, którego smaku próżno dziś szukać na sklepowych półkach.
Rękodzieło i muzyka góralska
Na targach można nie tylko jeść i degustować, ale także podziwiać piękne rękodzieło – od haftów po drewniane rzeźby. Atmosferę dodatkowo podgrzewają występy góralskich kapel, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów spragnionych autentycznych, podhalańskich dźwięków.
Festiwal Serów Wszelakich
Jak co roku, podczas targów odbył się Festiwal Serów Wszelakich. Bacowie i juhasi zaprezentowali pokaz tradycyjnego pucenia oscypka, opowiadając przy tym o sekretach jego produkcji. Smakosze mogli spróbować różnych gatunków serów i zagłosować na swoich faworytów.
– Festiwal był sukcesem. Przez wszystkie festiwalowe dni odwiedziło nas mnóstwo ludzi – zarówno mieszkańców, jak i turystów. We wtorek o godzinie 16:30 odbędzie się ogłoszenie wyników m.in. na najlepszy produkt tegorocznych targów. Serdecznie zapraszam – mówi Iwona Kiwacka-Majerczyk, dyrektor Agencji Tatrzańskiej, organizatora wydarzenia.
Ostatni dzień – warto być!
Jeśli chcesz jeszcze poczuć cudowne zapachy Równi Krupowej, spróbować unikalnych smaków i zobaczyć, jak wygląda święto regionalnych produktów, to właśnie dziś jest ostatnia szansa. Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem kończą się we wtorek – nie przegap tego wyjątkowego finału.