Zapomniany skarb polskich sadów: Ułęgałka - owoc, który odmładza i poprawia trawienie

Pamiętasz te małe, twarde gruszki leżące dywanami pod drzewami na polnych drogach i wiejskich podwórkach? Dziś prawie zapomniana ulęgałka, niegdyś obowiązkowy składnik wigilijnego kompotu, to przodkini znanych nam gruszek. Odkryj na nowo jej niezwykłe właściwości i dowiedz się, co można z niej zrobić.
Dzika gruszka ulęgałkaDawniej powszechna i pospolita obecnie zapomniana ulęgałka to nasze rodzime drzewo, którego niepozorne małe owoce obfitują w wiele składników odżywczych.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | vidka/gettyimages.com
Monika Góralska
  • Gruszka ulęgałka
  • Dzika gruszka ulęgałka
[1/2] Drzewo gruszki ulęgałki nie ma specjalnych wymagań, rośnie nawet w trudnych warunkach i na nieurodzajnych glebach. Źródło zdjęć: GettyImages.com | hsvrs/gettyimages.com

Zapomniane dzikie owoce. Jak wygląda gruszka ulęgałka?

Ulęgałka, a tak właściwie grusza polna, grusza dzika lub właśnie gruszka ulęgałka (łac. pyrus pyraster), a pospolicie gniłka lub pierdziołka to drzewo z rodziny różowatych. Uważana jest za przodkinię gruszy pospolitej, domowej lub uprawnej (pyrus communis) oraz nasze rodzime, polskie drzewo. Występuje od Europy Zachodniej po Kaukaz. Jako krzew osiąga 3-4 metry wysokości, a jako drzewo dorasta do 20 metrów. Jej gałęzie w przeciwieństwie do formy uprawnej, mają kolce.

Dawniej powszechna i pospolita obecnie zapomniana ulęgałka to nasze rodzime drzewo, którego niepozorne małe owoce obfitują w wiele składników odżywczych.
Dawniej powszechna i pospolita obecnie zapomniana ulęgałka to nasze rodzime drzewo, którego niepozorne małe owoce obfitują w wiele składników odżywczych. © GettyImages.com | vidka/gettyimages.com

Dawniej pospolicie występująca na polnych miedzach oddzielała graniczące ze sobą działki i dawała cień pracującym na polach w pocie czoła rolnikom. Ulęgałka nie ma specjalnych wymagań co do gleby, rośnie nawet na suchych terenach (z wyjątkiem kwaśnych), potrzebuje tylko dużo światła, dlatego zwykle spotyka się ją na otwartych przestrzeniach takich jak właśnie pola uprawne. Jest mrozoodporna i długowieczna, żyje do ok. 150, a nawet 200 lat.

Czytaj też: Na trawienie, pracę serca i tarczycy. Zrób ten naturalny lek właśnie teraz. Smaczna i zdrowa nalewka z ulęgałek idealna na jesień i zimę

Kwitnie od kwietnia do maja, a owoce dojrzewają późnym latem do wczesnej jesieni. Owocuje bardzo obficie, a setki małych okrągłych (!) gruszek ulęgałek o wielkości od 1 cm do 4 cm ścielą się niczym dywan pod drzewem. Owoce ulęgałki mają kolor od zielonego do żółtego, czasami czerwony, lub z czerwonym rumieńcem. Dojrzałe ulęgałki nadające się do spożycia są koloru brązowawożółtego.

Ulęgałka ma wiele właściwości leczniczych. Odmładza, wspomaga trawienie i odchudzanie

Owoce ulęgałki nie nadają się do jedzenia prosto z drzewa, bo są twarde i cierpkie, a ich miąższ ma grudkowatą strukturę. Jednak, gdy dojrzeją, spadną i poleżą pod drzewem w jesiennym słońcu nabierają miękkości i słodyczy, stąd też ich nazwa, ponieważ muszą się uleżeć, "ulegnąć". Znane jest też przysłowie: "Przebierać jak w ulęgałkach", które oznacza kogoś bardzo wybrednego, kto ma wiele możliwości do wyboru i nie może się zdecydować, bo szuka najlepszej.

Gruszki zawierają witaminy A, C, z grupy B i PP oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, sód, wapń, miedź, żelazo oraz jod i bor. Ulęgałki mają także w swoim składzie kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy).

Ulęgałki są niskokaloryczne: 100 g owoców to ok. 60 kcal, a ich IG wynosi 30. Dojrzałe gruszki mają jednak sporo cukru, dlatego na ich spożywanie powinny uważać osoby z cukrzycą, insulinoopornością oraz nadwagą.

Dawniej odwar z gruszek stosowany był w łagodzeniu gorączki, obniżaniu ciśnienia, a także jako lek przy biegunce i kamicy nerkowej. Wspomagał też trawienie i przyspieszał gojenie ran.

Ze względu na to, że ulęgałki są lekkostrawne oraz bogate w błonnik usprawniają trawienie, wspomagają pracę jelit i oczyszczają je, ułatwiają zrobienie kupy i zapobiegają biegunkom. Natomiast zawarty w nich potas wpływa korzystnie na pracę serca, mięśni oraz układu krążenia. Może też pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi.

Z kolei zawartość takich składników jak jod czy bor, które są rzadko spotykane w owocach korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego i tarczycy. Bor wspiera natomiast działanie układu nerwowego.

W ulęgałkach znajdziesz także mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie komórek. Dzięki temu jedzenie gruszek wspomaga procesy odnowy komórek, poprawia wygląd skóry i odmładza, a także zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Co można zrobić z gruszki ulęgałki? Nie tylko kompot wigilijny

Kiedyś gruszki ulęgałki były ogólnodostępne, leżały na polach i podwórkach, drzewa nie miały specjalnych wymagań, więc nie potrzebowały żadnej pielęgnacji, rosły nawet w trudnych warunkach i na nieurodzajnych glebach. Ulęgałki ze względu na pospolite występowanie były wykorzystywane niemal do każdego dania, szczególnie w ubogich wiejskich domostwach, gdzie ludzie często doświadczali biedy i głodu.

Jedzono je więc na surowo, gotowano z nich zupy na słono i na słodko, przygotowywano dżemy, marmolady, soki, kompoty, a także ocet, nalewki i wina z dodatkiem innych owoców.

Obecnie oprócz tego można stosować je jako dodatki do naleśników, owsianek, placków, ciast czy koktajli owocowych i warzywnych. Możesz je dodawać nawet do kanapek czy sosów do mięs, a także piec, gotować, suszyć, mrozić, kisić lub marynować w occie. Do tej pory najbardziej znane zastosowanie ulęgałek, które obecnie wypierają gruszki pospolite, to suszone ulęgałki jako składnik wigilijnego kompotu z suszu.

Wybrane dla Ciebie
Gubin: Piękne dynie ozdabiają miasto jesienną porą
Gubin: Piękne dynie ozdabiają miasto jesienną porą
Kraków: Trwają przygotowania do zagospodarowania terenu Politechniki
Kraków: Trwają przygotowania do zagospodarowania terenu Politechniki
Obłędny orzechowiec. Prosty przepis na pyszne, miodowe ciasto
Obłędny orzechowiec. Prosty przepis na pyszne, miodowe ciasto
Smakowite kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek. Prosty i pyszny obiad
Smakowite kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek. Prosty i pyszny obiad
Pościg za motocyklistą. Na badania techniczne spóźnił się 13 lat
Pościg za motocyklistą. Na badania techniczne spóźnił się 13 lat
Skierniewice: Wielkie wspólne zbieranie kasztanów już w niedzielę w Parku Miejskim
Skierniewice: Wielkie wspólne zbieranie kasztanów już w niedzielę w Parku Miejskim
Tuchomie: "Rajd na Górze" powraca z drugą edycją
Tuchomie: "Rajd na Górze" powraca z drugą edycją
Kraków: Jesienny weekend. W planach targi sztuki, festiwal kulinarny i dyniowy raj. Sprawdź jakie wydarzenia odbędą się w najbliższe dni!
Kraków: Jesienny weekend. W planach targi sztuki, festiwal kulinarny i dyniowy raj. Sprawdź jakie wydarzenia odbędą się w najbliższe dni!
Gmina Przedbórz: Wypadek na DK 42. Jedna osoba została ranna
Gmina Przedbórz: Wypadek na DK 42. Jedna osoba została ranna
Sezon na gruszki. Co można z nich zrobić?
Sezon na gruszki. Co można z nich zrobić?
Nową drogą na Wszystkich Świętych! Otwarcie obwodnic 31 października
Nową drogą na Wszystkich Świętych! Otwarcie obwodnic 31 października
Rypin: Za nami 55-lecie Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego
Rypin: Za nami 55-lecie Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego