Smakowite kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek. Prosty i pyszny obiad
Smakowite kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Kotleciki są chrupiące, aromatyczne i bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy ugotowana kasza, podsmażone pieczarki i kilka innych, łatwo dostępnych składników.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | 123rf/minadezhda/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Masz ochotę na pomysłowy obiad, który świetnie smakuje, ale nie wymaga wiele pracy? Zrób kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek. Ten posiłek z pewnością zasmakuje całej rodzinie i jest łatwy do przygotowania. Najpierw gotuję kaszę, potem podsmażam pieczarki z cebulką, a całość łączę i dodaję jeszcze kilka składników, żeby wyszła zwarta masa. Potem wystarczy tylko uformować zgrabne kotlety i usmażyć je na patelni. Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek możesz podać z pyszną surówką z marchewki. Pasują do nich także buraczki na ciepło lub na zimno. Spróbuj, a się zachwycisz!
Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
- 500 g pieczarek,
- 150 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki bułki tartej,
- łyżka oleju.
Jak zrobić kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami?
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
- Pieczarki umyj i pokrój na drobne kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i pieczarki, lekko posól.
- Ugotowaną kaszę umieść w misce, dodaj twaróg, jajko i wymieszaj.
- Z patelni odlej olej, a pieczarki z cebulą dodaj do kaszy. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj bułkę tartą.
- Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na złoto z obu stron.