Obłędny orzechowiec. Prosty przepis na pyszne, miodowe ciasto
Orzechowiec, czyli pyszne, miodowe ciasto z budyniem i masą orzechową to hit jesiennych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Tym deserem zachwycą się wszyscy, a ty przygotujesz go bez żadnego wysiłku. Wypróbuj prosty przepis na orzechowiec i poczęstuj bliskich wyśmienitym ciastem.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | 123rf/mulikov/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowo pyszne ciasto. To orzechowiec z kremem budyniowym. Takim deserem warto poczęstować gości czy rodzinę na uroczystym spotkaniu. Idealnie sprawdzi się na niedzielny deser czy urodziny. Możesz go także podać na zbliżający się dzień Wszystkich Świętych.
Ten deser składa się z trzech warstw: miodowego ciasta, kremu budyniowego oraz marzy orzechowej. Jednak nie przejmuj się, bo wszystko przygotujesz szybko i bez problemu. Nie ma tu żadnych skomplikowanych czynności. Ciasto wymaga jedynie 15 minut pieczenia, potem przekładamy je kremem budyniowym oraz masą orzechową, a na koniec chłodzimy.
Orzechowiec - ciasto miodowe z kremem budyniowym i orzechami
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- pół kostki masła,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka.
Na krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 600 ml mleka,
- 100 g masła,
- 1/3 szklanki cukru.
Na masę orzechową:
- 250 g posiekanych orzechów,
- 50 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru.
Jak zrobić orzechowiec?
- Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj, dodając cukier. Drugą połowę mleka wymieszaj z budyniami. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj, aż się połączą.
- Masę budyniową przelej do miski, przykryj folią, odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sodę. Wymieszaj. Dodaj jajka, miód, masło i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj obie.
- Jeden blat przełóż na papier do pieczenia i piecz ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj masę orzechową. W rondelku rozpuść masło, połącz z miodem, dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Wyłóż połowę masy orzechowej na drugi blat i włóż do piekarnika na 15 minut.
- 100 g masła ubij na puszystą masę i powoli dodawaj krem budyniowy, aż się połączą.
- Wyjmij upieczony blat z orzechami. Wyłóż na to połowę kremu budyniowego i przykryj drugim blatem. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę kremu i orzechów.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki, aż się schłodzi.