Zielona dieta śródziemnomorska uchroni przed chorobą Alzheimera
Przyjęcie zielonej diety śródziemnomorskiej, która obejmuje zieloną herbatę i roślinę wodną Mankai (Wolffia globosa), zostało powiązane ze spowolnieniem starzenia się mózgu.
Dieta a wiek mózgu
Zaburzenia neurologiczne, takie jak łagodne upośledzenie funkcji poznawczych i choroba Alzheimera, są często związane ze zwiększoną różnicą wieku mózgu, co oznacza, że mózg biologicznie wygląda na starszy, niż wynika to z wieku rzeczywistego danej osoby. Aby sprawdzić, czy dieta może wpływać na ten proces, naukowcy przeanalizowali dane niemal 300 osób.
Przez 18 miesięcy uczestnicy stosowali jedną z trzech diet:
- standardową zdrową dietę,
- tradycyjną dietę śródziemnomorską z ograniczeniem kalorii, która redukowała spożycie prostych węglowodanów, kładła nacisk na warzywa i zastępowała czerwone mięso drobiem oraz rybami,
- zieloną dietę śródziemnomorską, która zawierała wszystkie powyższe elementy oraz dodatkowo zieloną herbatę i Mankai.
Kiedy eksperci zmierzyli poziomy białek we krwi uczestników, odkryli, że wyższe poziomy niektórych białek były związane z przyspieszonym starzeniem się mózgu. Co więcej, zaobserwowali, że poziomy tych białek spadały u uczestników stosujących zieloną dietę śródziemnomorską. Efekt ochronny tego sposobu odżywiania się może wynikać z obecności cząsteczek przeciwzapalnych zawartych w zielonej herbacie i Mankai.
- Badanie krążących we krwi białek pozwala nam obserwować, w rzeczywistych warunkach, jak procesy starzenia się mózgu są kształtowane przez zmiany w stylu życia i diecie - mówi Anat Meir z Harvard Chan School. - To podejście daje nam dynamiczne okno na zdrowie mózgu, pomagając odkrywać zmiany biologiczne na długo przed pojawieniem się objawów. Mapując te sygnatury białkowe, zyskujemy potężny wgląd w to, jak interwencje, takie jak dieta, mogą pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych w miarę starzenia się - dodaje.
Na podstawie:
This Special Diet May Slow Brain Aging, Harvard Study Reveals