Zrób pyszne, białkowe placki ze skyru w 15 minut! Zajadaj się nie tylko po treningu

Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne śniadanie lub zdrową przekąskę po treningu? Placki ze skyru to idealna propozycja. Są lekkie, bogate w białko i robią się w kilka minut. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku.
Placki ze skyrówPlacki ze skyrów możesz podać z posiekanymi orzechami np.: z pistacjami.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | nerudol/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Placki ze skyru - prosty przepis na szybkie i białkowe śniadanie

Liczba porcji: około 2-3 porcje (6-8 placków).

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g skyru naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej lub owsianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu lub erytrytolu,
  • 1 szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić placki ze skyru?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj skyr, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ewentualnie słodzik. Użyj trzepaczki lub łyżki. Masa powinna być gęsta, ale płynna - jeśli jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę mleka.
  2. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika z niewielką ilością tłuszczu i smaż placki.
  3. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując małe okręgi. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Placki ze skyrów podawaj od razu.
  5. Placki najlepiej smakują podane na gorąco. Dodaj do nich ulubione dodatki - świeże owoce, jogurt grecki lub posiekane orzechy.

Fit placki skyrowe

Jeśli chcesz wersję bardziej fit, użyj mąki owsianej i smaż na patelni do naleśników. Do masy możesz dodać cynamon, kakao lub startą skórkę z cytryny dla dodatkowego aromatu. Placki świetnie sprawdzają się także jedzone na zimno. Zapakuj je do lunchboxa.

Gwarantuję, że placki ze skyru to prosty sposób na zwiększenie ilości białka w diecie bez rezygnowania ze smaku. Są sycące i gotowe w mniej niż kwadrans. Idealne na zabiegany poranek, leniwe popołudnie lub zdrowy deser. Wypróbuj ten przepis jeszcze dziś i przekonaj się, jak szybko można zrobić coś pysznego bez wyrzeczeń.

Wybrane dla Ciebie

Horyszów Polski: Ominął sarnę, ale uderzył w betonowy przepust. Ranny kierowca i jego pasażer
Horyszów Polski: Ominął sarnę, ale uderzył w betonowy przepust. Ranny kierowca i jego pasażer
Krasnystaw: Nastolatki pobiły mężczyznę siedzącego na ławce w parku. Zaatakowały go patykami
Krasnystaw: Nastolatki pobiły mężczyznę siedzącego na ławce w parku. Zaatakowały go patykami
Chrzczany: Śmiertelne potrącenie pieszego przez busa na DK92
Chrzczany: Śmiertelne potrącenie pieszego przez busa na DK92
Trzebnica: Jabłkobranie w Sadach Celmerów. Weekend pełen smaków jesieni
Trzebnica: Jabłkobranie w Sadach Celmerów. Weekend pełen smaków jesieni
Ponad cztery tysiące kibiców dopingowało młodzieżową reprezentację Polski
Ponad cztery tysiące kibiców dopingowało młodzieżową reprezentację Polski
Bełchatów: Dzień Edukacji Narodowej. Nauczyciele otrzymali nagrody
Bełchatów: Dzień Edukacji Narodowej. Nauczyciele otrzymali nagrody
Dzień Drzewa. Zielone święto przypominające o naszej odpowiedzialności
Dzień Drzewa. Zielone święto przypominające o naszej odpowiedzialności
Broń Radom zagrała u siebie z Mławianką Mława
Broń Radom zagrała u siebie z Mławianką Mława
Malbork: Inauguracja Roku Kulturalnego z Januszem Radkiem
Malbork: Inauguracja Roku Kulturalnego z Januszem Radkiem
Kraków: Polsko-węgierskie spotkanie z muzyką, tańcem i jedzeniem
Kraków: Polsko-węgierskie spotkanie z muzyką, tańcem i jedzeniem
Gorzów: Bezkrwawy pojedynek na smyczki pomiędzy Vivaldim a Piazzollą oraz muzyka francuskiego impresjonizmu
Gorzów: Bezkrwawy pojedynek na smyczki pomiędzy Vivaldim a Piazzollą oraz muzyka francuskiego impresjonizmu
Piotrków Trybunalski: Zaczyna się remont drogi krajowej nr 12
Piotrków Trybunalski: Zaczyna się remont drogi krajowej nr 12