WiadomościWielkanoc nieodłącznie kojarzy się z jajami. Polska jest jednym z czołowych ich producentów

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z jajami. Polska jest jednym z czołowych ich producentów

Na świątecznych stołach królują jaja. Dlatego przygotowaliśmy dla Was garść ciekawostek na ich temat. Niektóre z nich potrafią zaskoczyć.

Fot. Pixabay
Fot. Pixabay
lublin112.pl

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w tradycji chrześcijańskiej, obchodzone na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Towarzyszy jej wiele pięknych zwyczajów i symboli, z których najbardziej rozpoznawalnym są… jajka. Jest to symbol nowego życia, odrodzenia i nadziei, który jednocześnie idealnie wpisuje się w wielkanocne przesłanie. W Polsce od wieków maluje się pisanki, jednak też samych jaj nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Mało kto wie, że Polska jest jednym z głównych producentów jaj w Unii Europejskiej. Zajmujemy pod tym względem czwarte miejsce po Francji, Hiszpanii i Niemczech. Rocznie w naszym kraju kury znoszą około 11 miliardów jaj, co daje 550-560 tys. ton rocznie. Z tego 85 procent trafia do konsumpcji, przy czym około 40 proc. eksportowane jest za granicę. Według danych Ministerstwa Finansów, w ubiegłym roku wyeksportowano 238,6 tys. ton jaj o wartości 471,9 mln euro, co stanowi wzrost o 7,5 proc. w porównaniu z 2023 r.

Pozostałe 15 proc. jaj, czyli te, które nie zostaną zjedzone, zapewnia ciągłość produkcji, czyli są przeznaczane na wylęgi. Na potrzeby produkcji jaj utrzymuje się do 54 mln kur niosek. Jak wynika z danych lubelskiego Urzędu Statystycznego, przeciętna kura składa 274 jaja. Co ważne, ptaki te są z roku na rok coraz bardziej wydajne. Jeszcze pięć lat temu były to bowiem 204 jaja

Polacy lubią jaja, do tego ich spożycie stale rośnie i wynosi obecnie średnio 179 sztuk na osobę rocznie. Jak wyjaśniają specjaliści, jest to związane z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych, w których są one jednym z podstawowych składników. Co ważne, jest też uzależnione od regionu. Dane statystyczne pokazują, że w województwie lubelskim miesięcznie spożywa się 11,22 jajka na osobę, zaś np. w woj. warmińsko-mazurskim już tylko 7,82 jaja.

Warto też wspomnieć, iż co trzecie jajko w Polsce pochodzi od jednego producenta. Mowa o rodzinnej firmie Fermy Woźniak, będącej największym producentem jaj w Europie. Powstają tam średnio 92 jaja na sekundę, co daje około 5 520 jaj na minutę i 7,9 miliona dziennie.​ Około 66 proc. produkcji firmy trafia za granicę, do 30 krajów na całym świecie.

Źródło artykułu:lublin112.pl

Wybrane dla Ciebie