Bataty. Ta jesienna przekąska to prawdziwa skarbnica zdrowia
W tym artykule:
Czy bataty są zdrowe?
Bataty są bogate w składniki odżywcze i pomagają utrzymać prawidłową pracę serca - twierdzą specjaliści.
Częściowo zawdzięczają to wysokiej zawartości błonnika: jedna sztuka batata dostarcza około czterech gramów błonnika. Ten składnik odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu wysokiemu poziomowi cholesterolu, który może zamykać tętnice i prowadzić do zagrażających życiu zawałów serca oraz udarów.
- Błonnik zawarty w batatach wspiera zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu - wyjaśnia zarejestrowana dietetyczka Samantha Snashall w rozmowie z Marthą Stewart.
Bataty zawierają także dziewięć gramów cukru. Może się to wydawać dużo, ale dzięki zawartości błonnika rozkład cukru jest wolniejszy - tłumaczy Judy Simon, kliniczna dietetyczka z University of Washington Medical Center, w wywiadzie dla The New York Times.
Po zjedzeniu lodów poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie, natomiast po spożyciu batata - podnosi się stopniowo.
- Zbyt wysoki poziom cukru może prowadzić do chorób serca, uszkodzenia nerwów i nerek, problemów ze stawami i kośćmi oraz uszkodzenia naczyń krwionośnych - podaje Klinika Mayo.
Czy batat jest zdrowszy od ziemniaka?
Bataty i zwykłe ziemniaki mają ze sobą wiele wspólnego. Są bogate w węglowodany, niezbędne witaminy i minerały.
Obydwa warzywa zawierają potas - kluczowy minerał i elektrolit, który niweluje wpływ sodu na podwyższone ciśnienie, rozluźnia naczynia krwionośne oraz zapobiega skurczom mięśni.
Bataty mają więcej potasu niż banany. Średniej wielkości, ugotowany batat zawiera około 350 mg potasu. Kobiety powinny dostarczać dziennie 2600 mg, a mężczyźni - 3400 mg.
Zarówno ziemniaki, jak i bataty dostarczają witaminy C wzmacniającej odporność oraz witaminy B6, wspierającej pracę mózgu i układu nerwowego, podaje Cleveland Clinic.
Które więc są lepsze? Bataty mają lekką przewagę nad zwykłymi ziemniakami dzięki pomarańczowemu miąższowi. Zawdzięczają to wysokiej zawartości beta-karotenu - przeciwutleniacza, który organizm przekształca w witaminę A. Ta z kolei wspiera zdrowie oczu i rozwój komórek.
- To główny powód, dla którego bataty uchodzą za nieco lepszą opcję - mówi zarejestrowana dietetyczka Beth Red na łamach Clinic.
Jak zrobić bataty na obiad?
Wystarczy jeden batat, by odczuć korzyści odżywcze. Świetnie sprawdza się w plackach, frytkach albo pieczony jako samodzielne danie.
- Sposób przygotowania batata robi jednak ogromną różnicę. Pieczenie batatów może niwelować część przeciwutleniaczy - ostrzega dr Michael Greger, lekarz i członek-założyciel American College of Lifestyle Medicine.
Najlepszym sposobem przygotowania batatów jest według dra Matthew Allana, współpracownika Department of Agriculture, gotowanie.
- Niektóre badania wskazują, że gotowanie sprzyja zachowaniu większej ilości przeciwutleniaczy w batatach niż pieczenie, duszenie czy smażenie - twierdzi.