Nie tylko szpinak. Te warzywa są zanieczyszczone pestycydami

Warzywa i owoce są zdrowe, mają dużo witamin i substancji odżywczych. Niestety, większość tych, które kupujemy w sklepie zawiera też szkodliwe dla zdrowia pestycydy. Brudna Dwunastka 2025 to lista warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych toksycznymi substancjami. Nie oznacza to jednak, że masz ich nie jeść. Wręcz przeciwnie, zachęca do mądrych wyborów.
To warzywo ma najwięcej pestycydówTo warzywo ma najwięcej pestycydów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Monika Góralska

„Brudna Dwunastka” 2025. Lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw

Zgodnie z Przewodnikiem Klienta dotyczącym Pestycydów w Produktach Rolnych z 2025 roku, ponad 90 proc. próbek kilkunastu popularnych owoców i warzyw zawierało potencjalnie szkodliwe pozostałości pestycydów.

Lista tych produktów, znana jako „Brudna Dwunastka”, została opracowana przez Environmental Working Group (EWG). Ta amerykańska prozdrowotna organizacja non-profit od 2004 roku publikuje coroczne raporty na podstawie najnowszych danych rządowych dotyczących badań żywności nieorganicznej.

Spośród 47 produktów objętych analizą, te 12 owoców i warzyw było najbardziej zanieczyszczonych pestycydami:

  1. szpinak,
  2. truskawki,
  3. jarmuż (oraz liście gorczycy i kapusta włoska),
  4. winogrona,
  5. brzoskwinie,
  6. wiśnie,
  7. nektarynki,
  8. gruszki,
  9. jabłka,
  10. jeżyny,
  11. borówki,
  12. ziemniaki.

Szpinak ma najwięcej pestycydów. Nie oznacza to, że masz go nie jeść

Na szczycie listy najbardziej zanieczyszczonych produktów, znalazł się szpinak. Jest on warzywem niezwykle bogatym w składniki odżywcze i stanowi podstawę zdrowej diety. Niestety, według danych, zawiera on najwięcej pozostałości pestycydów pod względem masy spośród wszystkich badanych produktów.

Aż trzy czwarte badanych (76 proc.) próbek szpinaku konwencjonalnego, czyli nieorganicznego, było zanieczyszczonych permetyryną. Ten neurotoksyczny insektycyd jest zakazany do stosowania w uprawach spożywczych w Europie od 2000 roku. W dużych dawkach permetryna może przeciążyć układ nerwowy, prowadząc do drżenia i drgawek. Jest ona stosowana w produktach na wszy oraz odstraszających komary.

Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował wyniki analiz pestycydów z 2016 roku, przeprowadzonych na 642 próbkach szpinaku konwencjonalnego. Badania wykazały średnio 7 pestycydów w próbkach szpinaku. Co więcej, w jednej próbce wykryto aż 19 różnych pestycydów lub produktów ich rozpadu. Za większość tych pozostałości odpowiadały cztery substancje: jeden insektycyd i trzy fungicydy.

Jednak większość pestycydów znalezionych w próbkach konwencjonalnego szpinaku została uznana przez Agencję Ochrony Środowiska za legalne i bezpieczne. 

Jak wyjaśnia Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG, celem dorocznego raportu nie jest zniechęcanie konsumentów do spożywania owoców i warzyw. Wręcz przeciwnie, są one kluczowe dla zdrowia. Raport ma jedynie dostarczyć narzędzi, które pomogą rodzinom świadomie zdecydować, czy warto kupować ekologiczne wersje najczęściej spożywanych owoców i warzyw.

– Przewodnik ma pomóc konsumentom jeść dużo owoców i warzyw, jednocześnie starając się ograniczyć narażenie na pestycydy. Jedną z rzeczy, którą wiele recenzowanych badań wykazało wielokrotnie, jest to, że gdy ludzie przechodzą z diety konwencjonalnej na dietę organiczną, można naprawdę zobaczyć mierzalne poziomy redukcji poziomów pestycydów w moczu – powiedziała Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG.

Czy pestycydy są szkodliwe dla zdrowia?

Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), badania wskazują, że najbardziej narażone na kontakt z pestycydami są osoby zatrudnione w rolnictwie i szklarniach, weterynarze, opiekunowie zwierząt, architekci krajobrazu oraz pracownicy firm zajmujących się pielęgnacją trawników i zwalczaniem szkodników. Natomiast najbardziej zagrażają one dzieciom i kobietom w ciąży.

– Wpływ pestycydów na zdrowie zależy od ich rodzaju, ilości, na jaką jesteśmy narażeni, oraz czasu ekspozycji – wyjaśnia Darin Detwiler, profesor na Northeastern University (Boston, Stany Zjednoczone).

Niemniej jednak liczne badania wiążą pestycydy z szeregiem potencjalnych problemów zdrowotnych, do których należą:

  • porody przedwczesne,
  • wady cewy nerwowej u płodu,
  • poronienia i zwiększone ryzyko uszkodzeń genetycznych,
  • niższe stężenie plemników,
  • możliwy wzrost ryzyka chorób serca i nowotworów.

Warto jednak pamiętać, że większość danych dotyczących zagrożeń związanych z pestycydami koncentruje się na wysokich poziomach i długotrwałej ekspozycji na te substancje.

– Przy śladowych ilościach występujących w żywności nie ma solidnych dowodów na szkodliwość. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania produktów rolnych znacznie przewyższają jakiekolwiek minimalne ryzyko wynikające z ekspozycji na pestycydy – mówi dietetyk Keri Gans.

Jakie warzywa i owoce wybierać? Te z „Czystej Piętnastki”

W ramach raportu EWG tworzy również „Czystą Piętnastkę”, czyli listę konwencjonalnych produktów z najmniejszą ilością pozostałości pestycydów. Wiele z tych owoców i warzyw jest chronionych skórkami, które obierasz przed spożyciem — ale nie wszystkie.

– Ważnym aspektem testów pestycydów USDA jest to, że naprawdę próbują naśladować zachowania konsumentów. Myją owoce lub warzywa przez około 15 lub 20 sekund pod bieżącą wodą, a następnie obierają np. cytrusy, mango lub banana. Jeśli na tej zewnętrznej warstwie znajdują się pestycydy, są one usuwane, co może być jednym z powodów, dla których niektóre owoce i warzywa znajdujące się na liście „Czystej Piętnastki” mają tendencję do mniejszej wykrywalności pozostałości pestycydów – powiedziała Temkin.

Najczystszym produktem okazał się ananas, a tuż za nim uplasowały się: kukurydza cukrowa (zarówno świeża, jak i mrożona), awokado, papaja, cebula, mrożony groszek cukrowy, szparagi, kapusta, arbuz, kalafior, banany, mango, marchew, grzyby i kiwi.

Wybieraj więc owoce i warzywa z „Czystej Piętnastki” z konwencjonalnych upraw, bo najmniej chemii przenika do ich wnętrza. Natomiast produkty z „Brudnej Dwunastki” zastąp warzywami i owocami z upraw ekologicznych.

Źródło: The 2025 Dirty Dozen™ EWG

Wybrane dla Ciebie

Kielce: Koncert familijny w Filharmonii Świętokrzyskiej. Poczujesz się jak w Akademii Pana Kleksa
Kielce: Koncert familijny w Filharmonii Świętokrzyskiej. Poczujesz się jak w Akademii Pana Kleksa
Kielce: Lwowska skrzypaczka Lidiya Futorska wystąpi w Filharmonii Świętokrzyskiej. Na koncercie zabrzmią przeboje klasyków
Kielce: Lwowska skrzypaczka Lidiya Futorska wystąpi w Filharmonii Świętokrzyskiej. Na koncercie zabrzmią przeboje klasyków
Mroczna gra odniosła sukces. Przed premierą Steam jej zakazywał
Mroczna gra odniosła sukces. Przed premierą Steam jej zakazywał
Warszawa: Hulajnogą na czerwonym, zderzenie i dwie ucieczki. Zdarzenie zgłosił trzeci kierowca
Warszawa: Hulajnogą na czerwonym, zderzenie i dwie ucieczki. Zdarzenie zgłosił trzeci kierowca
Radom: Dzięki śladom DNA sprawca odpowie za kradzież 3 lata później
Radom: Dzięki śladom DNA sprawca odpowie za kradzież 3 lata później
Rudolf Habsburg. Śmierć, która zmieniła losy Europy
Rudolf Habsburg. Śmierć, która zmieniła losy Europy
Gorzów: Ponad 3,7 tys. roślin u zbiegu Spichrzowej i Chrobrego. Będzie pięknie i zielono
Gorzów: Ponad 3,7 tys. roślin u zbiegu Spichrzowej i Chrobrego. Będzie pięknie i zielono
Wicimice: Wypadek na drodze ekspresowej S6 w okolicach węzła Wicimice. Zderzyły się dwa pojazdy
Wicimice: Wypadek na drodze ekspresowej S6 w okolicach węzła Wicimice. Zderzyły się dwa pojazdy
Europa wymierza cios. Chce zahamować nadprodukcję chińskiej stali
Europa wymierza cios. Chce zahamować nadprodukcję chińskiej stali
Zielona Góra: Atak nożownika w Przylepie. Ranna kobieta w szpitalu, sprawca w rękach policji
Zielona Góra: Atak nożownika w Przylepie. Ranna kobieta w szpitalu, sprawca w rękach policji
Koszalin: Marcin Ryttel opowie o przygotowaniach do rowerowych podróży
Koszalin: Marcin Ryttel opowie o przygotowaniach do rowerowych podróży
Benito Mussolini. 10 faktów, które warto o nim wiedzieć
Benito Mussolini. 10 faktów, które warto o nim wiedzieć