Czy picie zimnych napojów i jedzenie lodów w upał szkodzi żołądkowi i sercu? Sprawdź, jaka może być reakcja organizmu na zimne
W tym artykule:
Picie zimnych napojów w czasie upałów a zdrowie serca
Upał potrafi być bezlitosny. Sięgamy wtedy po wszystko, co zimne. Ale czy mocno schłodzona lemoniada lub woda z kostkami lodu może zaszkodzić sercu? Okazuję się, że tak! Jak wynika z badania opublikowanego 12 czerwca w Journal of Cardiovascular Electrophysiology, w pewnych przypadkach taka letnia przyjemność może sprowokować... migotanie przedsionków. Choć, jak podkreślają autorzy, potrzebne są dalsze analizy, dane nie pozostawiają złudzeń: u konkretnej grupy pacjentów reakcja na chłód jest bardzo wyraźna.
W badaniu wzięło udział 101 pacjentów, z których aż 75 proc. stanowili mężczyźni. Uczestników rekrutowano bezpośrednio z oddziałów ratunkowych. Za każdym razem, gdy pacjent trafiał z rozpoznanym migotaniem przedsionków, był kierowany do zespołu badawczego.
Co istotne, ponad połowa uczestników wskazała, że arytmia pojawiła się wyłącznie w wyniku spożycia zimnego napoju lub pokarmu. W wielu przypadkach objawy występowały niemal natychmiast po schłodzeniu organizmu od wewnątrz. Dodatkowo część osób zauważyła, że incydent arytmii był powiązany z wcześniejszym wysiłkiem fizycznym.
Najbardziej prawdopodobna hipoteza tłumaczy, że po wypiciu zimnego płynu dochodzi do pobudzenia nerwu błędnego, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy serca. Ta stymulacja może wywołać nagły epizod migotania przedsionków. Istnieje również alternatywna teoria, według której zimno przemieszczające się przez przełyk oddziałuje bezpośrednio na mięsień sercowy, wywołując nieprawidłowości w jego pracy.
Zimne napoje i lody mogą zaszkodzić twojemu żołądkowi
Choć kuszą w upał, zimne napoje i lody mogą niekorzystnie wpływać na układ pokarmowy, szczególnie u osób z refluksem, wrzodami czy nadwrażliwością żołądka. Po wypiciu mocno schłodzonego napoju może dojść do skurczu naczyń krwionośnych w żołądku, a co za tym idzie, dolegliwości bólowych brzucha i nudności. Dodatkowo, zimno hamuje optymalne działanie enzymów trawiennych w żołądku, spowalniając proces rozkładu pokarmu i zwiększając ryzyko niestrawności, uczucia ciężkości.
W wielu napojach występuje też kwas fosforowy, substancja, która pobudza produkcję kwasu żołądkowego. Wiele osób po wypiciu napoju zawierającego ten składnik uskarża się na nieprzyjemne dolegliwości. Kwas fosforowy, zwłaszcza spożywany regularnie i w dużych ilościach może powodować ból brzucha, nudności, wymioty, rozwolnienie, uczucie pieczenia za mostkiem.
Co więcej, jego obecność w diecie w nadmiarze może zaburzać wchłanianie kluczowych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i cynk, co wpływa nie tylko na trawienie, ale i ogólne funkcjonowanie organizmu.
Podobnie jak zimne napoje, lody silnie obniżają temperaturę w obrębie przewodu pokarmowego. Skutki to między innymi:
- przekrwienie błony śluzowej,
- chwilowe zaburzenia perystaltyki,
- skurcze żołądka.
- uczucie bólu lub „ścisku”.