Ile ultraprzetworzonych produktów jesz? Widać to w twojej krwi
Ultraprzetworzona żywność stanowi ponad połowę kalorii spożywanych w przeciętnej amerykańskiej diecie, jednak jej wpływ na zdrowie człowieka pozostaje niejasny - częściowo dlatego, że bardzo trudno jest dokładnie monitorować, ile takiej żywności ludzie faktycznie spożywają.
W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali próbki krwi i moczu 718 osób starszych, zestawiając je ze szczegółowymi wywiadami żywieniowymi, aby zidentyfikować chemiczne "odciski palców" - tzw. wielometabolitowe wskaźniki (poly-metabolite scores) - powiązane ze spożyciem ultraprzetworzonego jedzenia.
Badanie wykazało, że setki metabolitów obecnych we krwi i moczu były powiązane z procentowym udziałem energii pochodzącej z ultraprzetworzonej żywności.
Wielometabolitowy wskaźnik odpowiadający ilości ultraprzetworzonego jedzenia można było stworzyć na podstawie 28 metabolitów krwi lub 33 metabolitów moczu.
Następnie zweryfikowano te wskaźniki w kontrolowanym badaniu żywieniowym, potwierdzając, że potrafią one rozróżnić - u tych samych osób - diety bogate w taką niezdrową żywność i całkowicie ich pozbawione.
- Opracowaliśmy i przetestowaliśmy wielometabolitowe wskaźniki we krwi i moczu, które przewidywały diety bogate w energię pochodzącą z ultraprzetworzonego jedzenia - zarówno w badaniu obserwacyjnym z udziałem osób żyjących w naturalnych warunkach, jak i w ściśle kontrolowanym badaniu żywieniowym. Te wskaźniki mogą stanowić obiektywne narzędzie do oceny spożycia różnych produktów w dużych badaniach populacyjnych, ograniczając potrzebę opierania się na samoopisach. Dodatkowo, wyniki te mogą dostarczyć nowych informacji na temat roli ultraprzetworzonego jedzenia w zdrowiu człowieka - mówią autorzy badań.