Jedzenie posiłków w samotności sprzyja niedożywieniu seniorów
Osoby starsze, które często jedzą samotnie, mogą mieć większe ryzyko niedożywienia i związanych z nim problemów zdrowotnych w porównaniu z tymi, które regularnie spożywają posiłki w towarzystwie, wynika z najnowszych ustaleń Flinders University.
Przeanalizowano wyniki przeprowadzonych na całym świecie 20 badań, oceniających związek między jedzeniem w samotności a mierzalnymi wskaźnikami zdrowia u osób w wieku powyżej 65 lat, które żyją w pojedynkę.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
We wszystkich badaniach wyłonił się wyraźny wzorzec. Jedzenie w samotności często wiązało się z niższą ogólną jakością diety, mniejszym spożyciem ważnych grup produktów, takich jak owoce, warzywa i mięso, oraz większym ryzykiem utraty wagi lub osłabienia sprawności fizycznej.
- Jedzenie to coś więcej niż same wartości odżywcze. Wspólny posiłek to ważna aktywność społeczna, która może wpływać na apetyt, różnorodność diety i ogólne samopoczucie. Wiedzieliśmy z wcześniejszych badań, że samotność i izolacja społeczna mogą ograniczać spożycie jedzenia, ale dopiero teraz przyjrzeliśmy się skutkom odżywczym i fizycznym jedzenia w samotności w porównaniu z jedzeniem z innymi - mówi dietetyczka Caitlin Wyman z Flinders University.
Globalne ustalenia obejmujące 80 tysięcy uczestników
Na podstawie danych pochodzących od ponad 80 tysięcy osób starszych w 12 krajach wykazano, że środowisko, w którym ludzie spożywają posiłki, może wpływać na szeroki zakres czynników zdrowotnych.
Większość badań wskazała, że jedzenie w samotności wiąże się z mniej wartościowymi wyborami żywieniowymi i mniejszym spożyciem produktów bogatych w białko, które są kluczowe dla zdrowia mięśni i utrzymania sprawności fizycznej. Niektóre badania wykazały także, że jedzenie w samotności zwiększa prawdopodobieństwo utraty wagi i ryzyko osłabienia sprawności fizycznej.
- Wiemy, że starzenie się wiąże się z fizjologicznymi zmianami, takimi jak mniejsze odczucie głodu czy zmiany w odczuwaniu smaków, ale nasze wyniki sugerują, że czynniki społeczne są równie ważne. Wspólne jedzenie sprzyja tworzeniu więzi, zwiększeniu przyjemności i poprawy odżywiania. Zachęcanie do wspólnych posiłków, czy to z rodziną, przyjaciółmi, czy w ramach programów społecznych, może poprawić dietę, stan odżywienia i jakość życia osób starszych mieszkających w domu - mówi Wyman.
Implikacje dla opieki zdrowotnej i senioralnej
- Proste pytania o zwyczaje przy posiłkach mogą pomóc zidentyfikować osoby o wyższym ryzyku niedożywienia - uważa dr Alison Yaxley z Flinders University.
Autorzy sugerują, że inicjatywy społeczne, takie jak "grupy posiłkowe" w sąsiedztwie, programy międzypokoleniowe czy współpraca z lokalnymi kawiarniami, mogą pomóc zmniejszyć częstotliwość jedzenia w samotności.
Na podstawie:
Why Eating Alone Could Be Surprisingly Dangerous for Older Adults