Kiedy zjeść śniadanie? Dietetycy są pewni: oto najlepsza godzina na pierwszy posiłek po przebudzeniu
W tym artykule:
Dietetycy są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek
Badania pokazały, że śniadanie i drugie śniadanie to najczęściej pomijane posiłki w ciągu dnia. Zdaniem lekarzy i dietetyków to spory błąd.
Śniadanie dostarcza energii na cały poranek, pozwala uzupełnić jej braki po nocy, rozkręca nasz metabolizm, a dostarczone makroskładniki sprawiają, że nasz mózg lepiej i wydajniej pracuje w ciągu dnia.
Dobrze skomponowane śniadanie przyśpiesza metabolizm, przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi i zapobiega napadom głodu. Badania pokazują, że dzieci, które zjadają śniadania przed szkołą, znacznie lepiej radzą sobie na lekcjach, są skupione, a ich pamięć jest lepsza.
Co się dzieje, gdy nie jemy śniadania?
Rezygnowanie ze śniadania może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Skutkuje powolnym prowadzeniem do otyłości ale także rozdrażnieniem i złym samopoczuciem oraz "nadrabianiem zaległości" i najadaniem się do syta na wieczór, czyli wtedy gdy metabolizm już powinien zwalniać.
Warto wiedzieć, że po nocy spada poziom glukozy. Śniadanie zawierające węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, białko oraz tłuszcze spowoduje, że poziom cukru łagodnie się podniesie, a tym samym będziemy mieli więcej energii do działania w ciągu dnia - wyjaśniają dietetycy.
To najlepsza godzina na zjedzenie śniadania
Dietetycy sugerują, by dostosować czas śniadania do własnych potrzeb, preferencji i stylu życia, ale jednocześnie podkreślają, że warto trzymać się przedziału godzinowego 6.00-10.00.
Śniadanie najlepiej zjeść między 30 minutami a 2 godzinami po przebudzeniu. Spożywanie pierwszego posiłku z dużym opóźnieniem lub wręcz rezygnacja ze śniadania może wiązać się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób serca w przyszłości - ostrzegają eksperci.
Jedzenie śniadania krótko po przebudzeniu przyspiesza metabolizm, poprawia koncentrację, stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii i redukuje uczucie głodu w ciągu dnia.
Co zjeść na śniadanie?
Poranny posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany.
Śniadanie powinno pokryć 35 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Standardowo jest to ok. 700 kcal, a w dietach odchudzających - między 500 a 600 kcal.
W składzie śniadania powinny się znaleźć:
- węglowodany złożone, które zapewniają uczucie sytości,
- białko z chudych produktów roślinnych i zwierzęcych,
- zdrowe, roślinne tłuszcze,
- świeże owoce i warzywa, które zawierają duże ilości błonnika.