Kumkwat: Rozpoczął się sezon na ten owoc. Jest pyszny i zdrowy
W tym artykule:
Kumkwat - zdrowy, pyszny i... niedoceniany
Gwarantuję, że jeśli zapytasz kilku swoich znajomych o znane im cytrusy, niewielu z nich wspomni o kumkwacie - w Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszą się pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Dlaczego warto włączyć ten egzotyczny owoc do swojej diety?
"Przyczynił się sam Ziobro". Ostre słowa posła PiS
Skąd pochodzi kumkwat?
Kumkwat pochodzi z południowych Chin. To niewielkie drzewo owocowe do Europy sprowadził szkocki botanik Robert Fortune. Obecnie kumkwaty uprawia się nie tylko w Chinach, ale także w Ameryce Południowej i Europie (m.in. na wyspie Korfu w Grecji, we Włoszech czy w Hiszpanii).
Dlaczego warto jeść kumkwaty? Poznaj ich właściwości zdrowotne
Kumkwaty zawierają polifenole i flawonoidy, neutralizujące wolne rodniki. Co to oznacza? Regularne spożywanie kumkwatów może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów. Dodatkowo, dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym mogą hamować wzrost szkodliwych mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów). Kumkwaty wspomagają organizm w:
- łagodzeniu stanów zapalnych,
- regulacji ciśnienia krwi,
- obniżeniu poziomu cholesterolu.
Są także doskonałym źródłem witaminy C. W 100 g tego owocu znajduje się aż 44 mg kwasu askorbinowego, co stanowi ok. połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Dla porównania, w 100 g cytryny jest niewiele więcej, bo ok. 53 mg witaminy C - walory smakowe są jednak nieporównywalne, a przynajmniej dla tych, którzy krzywią się na samą myśl o zjedzeniu cytryny. A skoro mowa o smaku, to...
Jak jeść kumkwat i jak smakuje ten owoc?
Kumkwat jest słodko-kwaśny. Jeśli smakują ci pomarańcze, na pewno polubisz też smak kumkwatu. Owoc jest mały (średnica nie przekracza zazwyczaj 5 cm), ma cienką skórkę, dlatego spożywa się go w całości, bez obierania. To właśnie skórka odpowiada za wyczuwalną słodycz - sam miąższ jest kwaskowy.
Zalety kumkwatów docenią szczególnie osoby, które na co dzień nie mają czasu na czasochłonne obieranie owoców z twardej skórki, ale nie chcą rezygnować z korzystnych dla zdrowia właściwości cytrusów.
Zanim zjesz kumkwat, pamiętaj żeby dokładnie go umyć. Najlepiej pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Niektórzy parzą kumkwaty wrzątkiem. Po opłukaniu owocu osusz go papierowym ręcznikiem.
Kto nie powinien jeść kumkwatów?
Masz alergię na cytrusy lub cierpisz na refluks? Zrezygnuj z jedzenia kumkwatów i innych owoców cytrusowych.
Gdzie w Polsce kupić kumkwaty?
Kumkwaty można kupić w Polsce - online albo stacjonarnie. Najczęściej pojawiają się w hipermarketach takich jak m.in. Auchan czy Kaufland. Niekiedy dostępne są także w dyskontach, np. w Lidlu albo Biedronce.
Podczas wizyty w sklepie sprawdź, skąd pochodzą wybrane przez ciebie owoce. Jeśli jest taka możliwość, sięgaj po te pochodzące z Europy - ich transport trwa krócej, dzięki czemu mogą być świeższe niż importowane z bardziej odległych części świata.
Po kumkwaty najlepiej sięgać w okresie od listopada do kwietnia. Właśnie w tych miesiącach trwa "kumkwatowy sezon".
Do czego wykorzystać kumkwat?
Z kumkwatów możesz zrobić także pyszny sok, przygotować nalewkę, przetworzyć na dżem lub konfiturę, dodać je do deserów, sałatek, a nawet dań mięsnych.
Czytaj też: Pomelo - właściwości zdrowotne i kaloryczność. Jak obierać i jeść owoc pomelo