Oleje z nasion chronią przed chorobami serca
Kwas linolowy, który występuje w olejach roślinnych - szczególnie w olejach z nasion, takich jak olej sojowy i kukurydziany - oraz w produktach roślinnych, jest głównym spożywanym w diecie kwasem tłuszczowym omega-6.
- Coraz większą uwagę poświęca się olejom z nasion, a niektórzy twierdzą, że oleje te sprzyjają stanom zapalnym i zwiększają ryzyko kardiometaboliczne - zauważa prof. Kevin C. Maki z Uniwersytetu Indiany w Bloomington. - Nasze testy, w których wzięło udział niemal 1900 osób, wykazało, że wyższy poziom kwasu linolowego w osoczu krwi był związany z niższymi poziomami markerów ryzyka kardiometabolicznego, w tym tych związanych ze stanem zapalnym - dodaje.
Już wcześniej zaobserwowano, że wyższe spożycie kwasu linolowego wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 oraz incydentów sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary.
- Chociaż inne badania analizowały zależności między kwasem linolowym a czynnikami ryzyka kardiometabolicznego, nasze badanie wykorzystywało obiektywne markery biologiczne, a nie dzienniczki żywieniowe czy kwestionariusze częstości spożycia posiłków - mówi prof. Maki. - Zmierzyliśmy także szereg markerów stanu zapalnego oraz wskaźników metabolizmu glukozy - dodaje.
Jak odkryto teraz, wyższe poziomy kwasu linolowego w osoczu - wskazujące na spożycie w diecie - były konsekwentnie związane z niższymi poziomami czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Uczestnicy badania z wyższym poziomem kwasu linolowego wykazywali niższe poziomy glukozy i insuliny, a także HOMA-IR: biomarker oporności na insulinę. Mieli również niższe poziomy markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP), glikoproteiny acetylowane i surowicze amyloidy A.
- Zaobserwowaliśmy spójne wyniki we wszystkich mierzonych markerach - mówi prof. Maki. - Osoby z wyższym poziomem kwasu linolowego we krwi miały ogólnie korzystniejszy profil ryzyka dla chorób serca i cukrzycy - dodaje.
Według autorów, trzeba dalej sprawdzić, czy zwiększenie spożycia kwasu linolowego poprawia czynniki ryzyka kardiometabolicznego i zmniejsza częstość występowania zawałów serca, udarów i cukrzycy typu 2. W kolejnym kroku planują zbadać, jak różne rodzaje olejów o zróżnicowanej zawartości kwasów tłuszczowych wpływają na czynniki ryzyka kardiometabolicznego.