Owoce czarnego bzu. Domowe sposoby na syrop, dżem i herbatkę
Czarny bez (Sambucus nigra) to dla miłośników natury jeden z najcenniejszych krzewów w Polsce. Wiosną zbierają jego kwiatostany, bo można z nich robić pyszne lemoniady (naturalnie gazowane) i smażone w naleśnikowym cieście racuchy, a jesienią przygotować zapasy na wzmacniające odporność źródło witaminy C i antyoksydantów.
Wraz z modą na naturę, zero waste i dzikie ogrodnictwo zbieranie i przetwarzanie owoców bzu stało się nie tylko sposobem na wzbogacenie spiżarni, ale też praktyką bliską idei "powrotu do natury" - zdrowo, oszczędnie i tradycyjnie.
Skarbnica zdrowia w małych jagodach
Owoce czarnego bzu zawierają duże ilości antocyjanów - barwników roślinnych o silnym działaniu przeciwutleniającym. To one nadają im charakterystyczny, głęboki kolor i odpowiadają za wspieranie organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie przetworów z bzu może wspomagać odporność, chronić układ sercowo-naczyniowy i łagodzić stany zapalne.
Dodatkowo owoce są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu oraz żelaza. Nie można też pominąć ich właściwości przeciwwirusowych - tradycyjnie syrop z czarnego bzu stosowano w leczeniu przeziębień i grypy.
Uwaga: świeże, surowe owoce czarnego bzu nie nadają się do jedzenia - zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą być szkodliwe. Bezpieczne stają się dopiero po obróbce termicznej.
Kiedy i jak zbierać owoce czarnego bzu?
Owoce dojrzewają zazwyczaj od końca sierpnia do połowy września. Najlepiej wybierać baldachy, na których wszystkie jagody są już niemal czarne i błyszczące. Niedojrzałe, zielone lub czerwone owoce należy odrzucić.
Przy zbiorze warto:
- wybierać miejsca oddalone od dróg i terenów zanieczyszczonych,
- ścinać całe baldachy nożyczkami lub sekatorem,
- przechowywać owoce w przewiewnych pojemnikach i szybko przystąpić do przetwarzania, bo szybko fermentują.
Przetwarzanie owoców w domowych warunkach
Tradycyjnie owoce oddziela się od szypułek (najłatwiej zrobić to widelcem). Następnie trzeba je poddać obróbce termicznej. Najpopularniejsze sposoby to:
- Sok lub syrop - owoce gotuje się z odrobiną wody, a po rozgnieceniu i odcedzeniu dodaje cukier. Powstały syrop można przechowywać w butelkach i stosować jako dodatek do herbaty lub naturalny syrop na przeziębienie.
- Konfitury i dżemy - łączą w sobie smak bzu z innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami.
- Nalewki - tradycyjny sposób konserwacji owoców, w którym alkohol wydobywa z nich aromat i właściwości prozdrowotne.
- Susz - owoce można również wysuszyć i używać jako składnik zimowych herbatek wzmacniających.
Czarny bez - naturalny sprzymierzeniec na zimę
Samodzielne zebranie i przetworzenie owoców czarnego bzu to nie tylko oszczędność, ale też sposób na stworzenie własnych, naturalnych zapasów. W czasach, gdy na półkach sklepowych roi się od sztucznych suplementów i syropów, czarny bez przypomina nam, że natura oferuje gotowe rozwiązania - tanie, zdrowe i dostępne niemal dla każdego. Na rodzinne zapasy na zimę warto zebrać ok. 6-7 kg owoców, które łatwo przetworzymy na zamknięte w słoikach, czy mrożonkach skarby.
1. Syrop z czarnego bzu
3 kg owocówdaje ok. 4-5 litrów syropu (8-10 butelek po 0,5 l)
2. Konfitura z czarnego bzu i jabłek
2 kg owoców + 1,5 kg jabłekdaje ok. 10-12 słoiczków po 200 ml
3. Nalewka z czarnego bzu
1,5 kg owoców
daje ok. 3 litry nalewki po kilku miesiącach leżakowania
4. Suszone owoce na herbatkę
0,5 kg owoców świeżych (po wysuszeniu zostaje ok. 100 g)
wystarcza na kilkadziesiąt filiżanek aromatycznej zimowej herbatki.
Z ok. 6-7 kg owoców czarnego bzu przygotujesz:
- 8-10 butelek syropu
- 10-12 słoiczków konfitury
- 3 litry nalewki
- zapas suszu na herbatę