To podstępnie atakujący nowotwór. Jest przełomowe odkrycie ws. raka jelita grubego
Rak jelita grubego atakuje coraz młodsze osoby
Najczęściej spotykanym nowotworem jest rak płuc. Na drugim zaś miejscu jest rak jelita grubego. Wykrywanie tego schorzenia jest możliwe dzięki badaniom profilaktycznym - m.in. kolonoskopii oraz testom na krew utajoną w kale. Większa świadomość profilaktyki poprawiła skuteczność wykrywania i leczenia raka jelita grubego. Występuje on jednak coraz częściej u ludzi młodych. Szacuje się, że do 2030 roku (czyli w perspektywie 5 lat) to właśnie rak jelita grubego będzie najczęstszą nowotworową przyczyną śmierci dla osób w wieku od 20 do 49 lat - przynajmniej w USA.
Zmiana stylu życia kluczem do walki z rakiem
Już od jakiegoś czasu rozmaite badania sugerowały, że postawienie na regularny wysiłek fizyczny może poprawić rokowania pacjentów walczących z rakiem jelita grubego. Potwierdzają to obserwacje, które zostały opublikowane w trakcie kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ASCO) odbywającego się w Chicago.
- W raku jelita grubego ćwiczenia należy wręcz traktować jako istotny element terapii - przekonuje prof. Christopher Booth z Queen's University w Kingston (Ontario) w Kanadzie. W swoim wywodzie powołała się na badania, które współprowadził.
Co pokazały badania?
W ramach przeprowadzonych przez 15 lat badań (od 2009 do 2024 roku) odkryto, że zmiana stylu życia na zdrowszy zapobiegała nawrotowi raka jelita grubego u jednego na szesnastu pacjentów.
Zdaniem cytowanego prof. Bootha wysiłek fizyczny może dawać nawet podobne efekty, co stosowane leki... A czasem nawet te efekty są wręcz lepsze!
Dieta przeciwzapalna połączona z większym wysiłkiem fizycznym zmniejsza ryzyko zgonu aż o 63% u pacjentów mających raka jelita grubego. To wykazały badania specjalistów z Dona-Faber Cancer Institute w Bostonie badających pacjentów w trzecim stadium raka jelita grubego.
Co powinna zawierać dieta przeciwzapalna?
Skuteczna dieta przeciwzapalna powinna stawiać na produkty o niskim indeksie glikemicznym, a także zawierać duże ilości błonnika. Istotne tu są zarówna warzywa, jak i owoce oraz kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.
Dieta prozapalna z drugiej strony opiera się na produktach wysoce przetworzonych, o wysokim wskaźniku glikemicznym. Są to tłuszcze zwierzęce, słodkie napoje gazowane, czerwone mięso i wiele innych. Takiej trzeba się kategorycznie wystrzegać!