Prosta zmiana w diecie uchroni przed chorobami wątroby
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine odkryli, że zwiększenie ilości błonnika w diecie może zmieniać skład bakterii jelitowych w sposób, który chroni wątrobę przed uszkodzeniami i chorobami związanymi z cukrem.
- Odkryliśmy, że spożywanie rodzaju błonnika pokarmowego zwanego inuliną, obficie występującego w warzywach, zmienia bakterie jelitowe w taki sposób, że wspierają one rozkład szkodliwej fruktozy z diety - mówi dr Cholsoon Jang, współautor badań. - Prowadzi to do mniejszego przedostawania się fruktozy do wątroby, co zapobiega powstawaniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby i insulinooporności. Inulina pomaga również wątrobie wytwarzać więcej własnych przeciwutleniaczy, co chroni ją przed stanem zapalnym - dodaje.
Rola inuliny w przebudowie mikrobioty jelitowej
Zrozumienie, w jaki sposób inulina - powszechnie dostępny błonnik pokarmowy - przekształca bakterie jelitowe, poprawiając funkcjonowanie metabolizmu, otwiera nowe możliwości ochrony przed insulinoopornością i uszkodzeniem wątroby.
- Skupiliśmy się na tych chorobach u osób nieotyłych, ponieważ są one szczególnie trudne do wykrycia: masa ciała wydaje się u nich prawidłowa - wyjaśnia dr Jang. - Nasze badanie dostarcza mechanistycznych dowodów na to, jak błonnik chroni organizm przed szkodliwym działaniem fruktozy - dodaje.
Wyniki te wskazują na potencjał medycyny prewencyjnej opartej na zmianach żywieniowych, które wzmacniają zdrowie jelit. W przyszłości zespół planuje zbadać, jak inne powszechnie występujące rodzaje błonnika wpływają na choroby związane z fruktozą: w tym otyłość, cukrzycę, stłuszczenie wątroby i nowotwory.
Spersonalizowane strategie dla zdrowia jelit
- Identyfikując konkretne bakterie jelitowe i związane z nimi szlaki metaboliczne, nasze odkrycia mogą pomóc w opracowaniu spersonalizowanych strategii żywieniowych - mówi dr Jang. - Na przykład, badając, jak skutecznie bakterie jelitowe danej osoby rozkładają fruktozę zanim zostanie wchłonięta przez organizm, możemy dobrać odpowiedni prebiotyk lub probiotyk, aby poprawić efekty i zmniejszyć ryzyko działań niepożądanych - zauważa.
Na podstawie:
This Simple Dietary Change Could Reverse a Common Liver Condition