Właściwości zdrowotne kakao. Kakao poprawia pamięć i wyrównuje ciśnienie krwi. Na co jeszcze jest dobre kakao?
Kakao wytwarzane jest z nasion owoców kakaowca. Ta roślina pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Kakaowiec uprawiany jest w krajach tropikalnych głównie w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Jest bardzo delikatny. Roślina ta wzrasta w temperaturze od 20 do 30 stopni Celsjusza. Potrzebuje również wysokiej wilgotności. Kakaowiec nie jest zbyt wysokim drzewem. Przeważnie rośnie w cieniu innych wyższych drzew i krzewów. To powoduje, że najczęściej znajduje się w cieniu i nie jest narażony na promienie słoneczne.
Właściwości zdrowotne kakao
Kakao występuje pod wieloma postaciami: czekolady, kakao w proszku lub kruszonego ziarna kakaowca. Istnieje ponad 20 gatunków kakaowca, lecz tylko jeden wykorzystywany jest w produkcji czekolady. Trzeba wiedzieć, że nie każda postać kakao jest równie wartościowa. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają naturalne ziarna kakaowca, niepoddane żadnym obróbkom termicznym i bez dodatków typu cukier.
Kakao jest źródłem witamin i związków mineralnych
Kakao, a właściwie jego ziarna są źródłem wielu witamin i związków mineralnych. W kakao znajdziemy:
- witaminy A, B, E i C
- żelazo,
- wapń
- magnez
- fosfor
- cynk
- potas
- sód
Kakao zawiera także m.in. kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy. Dostarcza także substancji o działaniu przeciwutleniającym (polifenoli). Kakao jest produktem o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu będzie dobrym składnikiem diety dla osób chorych na cukrzycę czy zmagających się z insulinoopornością.
Obecności polifenoli przypisuje się działanie kardioprotekcyjne oraz przeciwmiażdżycowe. Polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają przepływ krwi do mózgu, dobrze działając na pamięć i koncentrację oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Flawonoidy mają wpływ na poprawę pamięci, a teobromina oraz w niewielkich ilościach kofeina pobudzą po wysiłku fizycznym.
Kakao – kto powinien na nie uważać
Kakao nie jest produktem odpowiednim dla wszystkich. Powinny go unikać osoby z alergią na kakao. Wysoka zawartość teobrominy i kofeiny może być przeciwwskazaniem do spożycia go przez osoby mające problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi lub cierpiące na niektóre choroby serca.