Zdrowy tłuszcz także sprzyja otyłości!
Kwas oleinowy, będący jednonienasyconym tłuszczem powiązanym z otyłością, powoduje zwiększoną produkcję komórek tłuszczowych przez organizm. Poprzez zwiększenie aktywności białka sygnałowego o nazwie AKT2 i jednoczesne obniżenie aktywności białka regulującego LXR, wysokie stężenia kwasu oleinowego prowadziły do szybszego wzrostu komórek prekursorowych, z których powstają nowe komórki tłuszczowe.
- Wiemy, że rodzaje spożywanych tłuszczów zmieniały się w trakcie epidemii otyłości. Chcieliśmy się dowiedzieć, czy samo przejadanie się tłuszczami prowadzi do otyłości, czy może istotny jest skład kwasów tłuszczowych, które tworzą oleje w diecie. Czy konkretne cząsteczki tłuszczu wywołują określone reakcje w komórkach? - wskazuje dr Michael Rudolph z Uniwersytetu Oklahomy.
W ramach eksperymentu karmiono myszy różnymi specjalistycznymi dietami wzbogaconymi w konkretne kwasy tłuszczowe, w tym te obecne w oleju kokosowym, oleju arachidowym, mleku, smalcu i oleju sojowym. Tylko kwas oleinowy powodował zwiększoną proliferację komórek prekursorowych komórek tłuszczowych w porównaniu do innych tłuszczów.
- Można myśleć o komórkach tłuszczowych jak o armii - wyjaśnia dr Rudolph. - Kiedy podajesz kwas oleinowy, początkowo zwiększa on liczbę 'żołnierzy komórek tłuszczowych' w tej armii, co daje większą zdolność do magazynowania nadmiaru składników odżywczych z diety. Z czasem, jeśli tych składników będzie więcej niż komórek tłuszczowych, może dojść do otyłości, która - jeśli nie będzie kontrolowana - może prowadzić do chorób serca lub cukrzycy - dodaje.
Niestety, nie jest łatwo oddzielić różne kwasy tłuszczowe w codziennej diecie człowieka. Ludzie zazwyczaj spożywają złożoną mieszankę - np. śmietanka w kawie, sałatka na lunch, mięso z makaronem na obiad. Jednak, jak zauważa dr Rudolph, poziomy kwasu oleinowego w żywności stale rosną, szczególnie gdy dostęp do różnorodnych produktów jest ograniczony, a fast foody są tanim i łatwo dostępnym wyborem.
- Myślę, że przesłaniem jest umiar i spożywanie tłuszczów z różnych źródeł. Relatywnie zrównoważone ilości kwasu oleinowego wydają się korzystne, ale jego wysokie i długotrwałe poziomy mogą być szkodliwe. Jeśli ktoś jest zagrożony chorobami serca, wysoki poziom kwasu oleinowego może nie być dobrym pomysłem - dodaje.