Związek znajdujący się w awokado pomaga walczyć z insulinoopornością
Odkryto, że związek występujący wyłącznie w awokado może hamować procesy komórkowe, które normalnie prowadzą do rozwoju cukrzycy. W testach z udziałem ludzi ustalono również, że substancja ta wchłania się do krwiobiegu bez negatywnego wpływu na nerki, wątrobę czy mięśnie.
Otyłość jest coraz powszechniejszym problemem - ta przewlekła choroba zaś to jedna z głównych przyczyn cukrzycy typu 2. U otyłych osób częściej rozwija się insulinooporność i organizm nie jest w stanie skutecznie usuwać glukozy z krwi.
Powikłania te mogą pojawiać się, gdy mitochondria - "elektrownie" komórkowe - nie potrafią w pełni spalać kwasów tłuszczowych. Normalnie proces ich utleniania pozwala organizmowi na spalanie tłuszczów, jednak otyłość i cukrzyca zaburzają ten mechanizm, prowadząc do niepełnej oksydacji.
Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph odkryli, że awokatyna B (AvoB) - cząsteczka tłuszczu występująca wyłącznie w awokado - przeciwdziała niepełnej oksydacji w mięśniach szkieletowych i trzustce, redukując insulinooporność.
W badaniu naukowcy przez osiem tygodni karmili myszy dietą wysokotłuszczową, aby wywołać otyłość i insulinooporność. Następnie przez pięć tygodni połowie zwierząt podawali tę samą dietę wzbogaconą o AvoB. Myszy, które otrzymywały AvoB, ważyły istotnie mniej niż grupa kontrolna i przybierały wolniej na wadze. Co ważniejsz, wykazywały większą wrażliwość na insulinę, co oznacza, że ich organizm lepiej wchłaniał i spalał glukozę we krwi oraz skuteczniej reagował na insulinę.
W badaniu klinicznym z udziałem ludzi AvoB, podawana jako suplement diety uczestnikom odżywiającym się typową dietą zachodnią, została bezpiecznie wchłonięta do krwiobiegu bez wpływu na nerki, wątrobę czy mięśnie szkieletowe.
Po udowodnieniu bezpieczeństwa u ludzi naukowcy planują przeprowadzenie badań klinicznych nad skutecznością AvoB w leczeniu zaburzeń metabolicznych. Próby bezpieczeństwa pozwoliły określić optymalną dawkę AvoB w suplementach.
Eksperci teraz planują wprowadzenie proszku i tabletek z AvoB. Jedzenie samych awokado raczej nie przyniesie efektów, ponieważ ilość naturalnej awokatyny B w owocu jest bardzo zmienna, a sposób jej trawienia i wchłaniania po spożyciu całego owocu nie jest jeszcze w pełni poznany.
Na podstawie:
Compound Found Only in Avocados May Help Manage Obesity, Prevent Diabetes