Cierpisz na stan przedcukrzycowy? Jedz mango
Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są większe w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Gdyby zaoferowano ci dwie przekąski - jedną z siedmioma gramami cukru, a drugą z ponad trzydziestoma - zdrowszy wybór wydawałby się oczywisty. Jednak sprawa nie jest tak prosta. Mniejsza ilość cukru nie zawsze oznacza, że produkt jest lepszy dla zdrowia.
Pomysł, że owoc może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy, może wydawać się mało prawdopodobny. Owoce tropikalne zazwyczaj zawierają od 10 do 50 gramów cukru - a mango plasuje się blisko górnej granicy tego zakresu. Na tej podstawie mogłoby się wydawać, że mango to zły wybór. Jednak badania sugerują coś zupełnie innego. Mango - mimo wyższej zawartości cukru w porównaniu z wieloma niskocukrowymi przekąskami - może przynosić korzyści ochronne dla osób ze stanem przedcukrzycowym.
Najgorszy październik od 20 lat. Analityk nie ma złudzeń
- Nie chodzi tylko o zawartość cukru, ale o kontekst całego produktu spożywczego - wskazuje Raedeh Basiri, autorka badań. Cukry naturalnie występujące w mango i innych owocach są uzupełnione błonnikiem, witaminami i składnikami odżywczymi, które zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne. Produkty z cukrem dodanym - takie jak płatki śniadaniowe czy nawet niskocukrowe przekąski - często nie mają tej samej wartości odżywczej, a mogą nawet zwiększać ryzyko cukrzycy.
Całe owoce w profilaktyce cukrzycy
- Warto zachęcać ludzi do włączania całych owoców, takich jak mango, do codziennej diety i praktycznych strategii profilaktyki cukrzycy. Osoby z wysokim ryzykiem cukrzycy powinny zwracać uwagę nie tylko na ilość cukru w żywności, ale również na sposób, w jaki cukry są dostarczane - wyjaśnia Basiri.
Uczestników badania podzielono na dwie grupy: jedna codziennie spożywała świeże mango, a druga - niskocukrowy batonik zbożowy. Przez sześć miesięcy monitorowano poziom glukozy we krwi, reakcję organizmu na insulinę oraz zawartość tkanki tłuszczowej.
Jak się okazało, mango o wysokiej zawartości cukru (32 g) przyniosło więcej korzyści niż batonik z niską zawartością cukru (11 g). Osoby jedzące codziennie mango wykazały poprawę kontroli poziomu glukozy we krwi, zwiększoną wrażliwość na insulinę oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
Na podstawie:
The Tropical Fruit That May Improve Blood Sugar and Cut Body Fat