Pięć rzeczy, które możesz mrozić, a zwykle tego nie robisz
Białka jaj
Podczas przygotowywania niektórych przepisów, będziemy potrzebować samych żółtek. Co zrobić z białkami? Zamiast je wyrzucać, po prostu je zamrozić, a potem będziesz mogła wykorzystać je podczas innych przepisów, np. na bezę.
Chleb
Nie czekaj, aż pieczywo wyschnie. Jeśli wiesz, że nie zdążysz go zjeść, zamroź je. Najlepiej podzielone już na kromki. Potem wystarczy je wyjąć na blat, aby rozmarzło i będzie znów smaczne, jak świeże. Całe bułki lub bochenki chleba możesz rozmrażać w piekarniku. Wtedy będą pyszne jak prosto po wyjęciu z pieca w piekarni.
Zioła
Pamiętacie ten zwód, gdy będąc u babci, otwieraliście pudełko lodów z zamrażarki, a tam pietruszka? Zioła można mrozić i od razu dodawać do potraw. Dlatego nie pozwól, aby natka pietruszki, koperek czy szczypiorek się zepsuły. Włóż je do zamrażarki i wykorzystaj później.
Zupy
Zupy świetnie nadają się do mrożenia. Jeśli zostało ci jej trochę z obiadu, zamiast wyrzucać, włóż do pojemnika lub ostudzoną przelej do torebki do mrożenia. Potem wystarczy wyjąć i odgrzać. Awaryjny obiad gotowy.
Masło
Masło nie jest tanie, dlatego warto skorzystać z promocji i kupić więcej, a następnie zamrozić w całości w opakowaniu. Dzięki temu może leżeć dużo dłużej, a potem wystarczy wyjąć na wierzch, aby zmiękło i gotowe. Można z niego korzystać.