5 dań z kaszą gryczaną, które pokochasz. Wśród nich racuchy i pierogi z kaszą. Zobacz przepisy

Racuchy z kaszy gryczanej, placki z kaszy gryczanej z twarogiem i dymką, pierogi z kaszą gryczaną i serem, Zupa krem buraczany z podwójnie prażoną kaszą gryczaną oraz papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem i cukinią. Oto dania z kaszą gryczaną, które pokochacie. Zobaczcie przepisy.
PixabayPixabay
Źródło zdjęć: © Pixabay | Pixabay
opr. Magda Smoleń

Kasza gryczana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz. Spośród wszystkich jej rodzajów, zawiera najwięcej magnezu. Dzięki temu wspiera układ nerwowy dziecka, wspomaga wyciszenie
i zasypianie. Magnez wpływa też na prawidłową mineralizację kości i zapewnia wbudowywanie się wapnia w strukturę tkanki kostnej.
Kasza gryczana to również bogate źródło białka. W 100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej jest aż 13,2 g białka - to spora ilość, biorąc pod uwagę fakt, że zapotrzebowanie na białko to około 1 g na każdy kilogram masy ciała.

"To skandal". Nagrała to co działo się przed paczkomatem. Mamy komentarz Inpostu

Kasza gryczana – z czym to się je?

Kasza ta idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, gulaszami czy sosami grzybowymi. Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki i ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu. W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów. Można robić z niej również kotlety oraz faszerować nią warzywa.

Racuchy z kaszy gryczanej

Składniki (na ok. 10 sztuk):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g sera żółtego
  • Sól
  • 1 ząbek czosnku
  • olej


Wykonanie

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ser, mąkę i całość doprawiamy do smaku solą. Masę dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron do zrumieniania. Podajemy

z ulubionymi dodatkami. Idealnie komponują się np. z sosem pieczarkowym.

Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Placki z kaszy gryczanej z twarogiem i dymką

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 2 szklanki wody
  • 100 g twarogu tłustego
  • 5 łodyżek szczypiorku z dymką
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie
Przygotowujemy dużą patelnię, garnek i miskę. Zagotowujemy wodę w garnku, wsypujemy do niej kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 min. Wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5 min., a następnie ją studzimy. Siekamy szczypiorek i dymkę. W misce rozgniatamy twaróg widelcem, dodajemy jajka i łączymy ze sobą. Dodajemy kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Mieszamy wszystko, by składniki się połączyły. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy masę i smażymy placki do zrumienienia z obu stron. Podajemy z sosem, np. jogurtowym.
Autorka przepisu: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki

Ciasto:


  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml gorącej wody
  • 20 g roztopionego masła
  • sól


Farsz:


  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g sera białego półtłustego
  • sól

Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę oraz dodajemy jajko, roztopione masło i sól. Wszystko zagniatamy mikserem lub ręcznie ok. 10 min. Gotowe ciasto chowamy w woreczek i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie gotujemy kaszę (trochę dłużej niż zwykle, aż lekko się rozgotuje). Do ugotowanej kaszy dodajemy ser. Jeśli masa jest mało lepiąca, można wbić do niej jedno jajko. Całość solimy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je i wykrajamy szklanką okręgi. Małą łyżeczką nakładamy na nie farsz
i lepimy pierogi. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Zupa krem buraczany z podwójnie prażoną kaszą gryczaną

Składniki (na 7 porcji):

  • 70 g kaszy gryczanej
  • 1 kg buraków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól do smaku


Wykonanie

Do rondelka wsypujemy kaszę gryczaną. Zalewamy ją 2 szklankami wody, a następnie gotujemy przez ok. 7 min. Ugotowaną kaszę całkowicie studzimy. Buraki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 min. w 200 st. C. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy upieczone warzywa, a następnie podsmażamy przez 3-4 min. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 min. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy całość na gładko. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestudzoną kaszę wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy, aż stanie się chrupiąca i bardziej brązowa. Gotową zupę podajemy z podwójnie prażoną kaszą gryczaną.

Autorka przepisu: Czarna Wisienka / @czarna.wisienka)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem i cukinią

  • Składniki (na 5 faszerowanych papryk):



  • 5 dużych papryk
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: czerwonej słodkiej papryki, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka
  • pieprz i sól do smaku
  • 50 g tartej mozzarelli
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filet z kurczaka i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek siekamy w drobne talarki, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mięso i przyprawy. Całość przesmażamy, aż kurczak będzie złocisty. Następnie na patelnię dodajemy cukinię, chwilę smażymy i dokładamy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku i na koniec do sosu wsypujemy ugotowaną kaszę.

Paprykom odcinamy górną część, pozbawiamy je gniazda nasiennego i wypełniamy farszem, po czym nakładamy górną część i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie ściągamy paprykową czapeczkę, farsz posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 min. Paprykę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Autorka przepisu: Tysia Gotuje / @tysiagotuje.pl)

Wybrane dla Ciebie
Myszków: Nie zatrzymał się do kontroli. Potem zaatakował policjanta
Myszków: Nie zatrzymał się do kontroli. Potem zaatakował policjanta
Gostynin: Tragiczne odkrycie w bloku przy ulicy Wyszyńskiego
Gostynin: Tragiczne odkrycie w bloku przy ulicy Wyszyńskiego
Srebro drożeje. Fotowoltaika rozgrzewa rynek surowcowy
Srebro drożeje. Fotowoltaika rozgrzewa rynek surowcowy
Ostróda: Nietrzeźwi kierowcy, z zakazami i bez uprawnień na drogach
Ostróda: Nietrzeźwi kierowcy, z zakazami i bez uprawnień na drogach
Bełchatów: Wydobycie węgla najniższe od wielu lat. Zakład szykuje się do zmian
Bełchatów: Wydobycie węgla najniższe od wielu lat. Zakład szykuje się do zmian
Coraz tańsze kredyty mieszkaniowe. Rośnie apetyt na zakup własnego M
Coraz tańsze kredyty mieszkaniowe. Rośnie apetyt na zakup własnego M
Łódź: Zaczyna się meteorologiczna zima. Czy na święta spadnie śnieg?
Łódź: Zaczyna się meteorologiczna zima. Czy na święta spadnie śnieg?
Będzin: Nowy zespół ratownictwa medycznego
Będzin: Nowy zespół ratownictwa medycznego
Wrocław: Wypadek elektrycznej tesli i hyundaia
Wrocław: Wypadek elektrycznej tesli i hyundaia
Konin: Choinka już stoi. "Drzewko" ma kilkanaście metrów i waży 3 tony
Konin: Choinka już stoi. "Drzewko" ma kilkanaście metrów i waży 3 tony
Sandomierz: Rusza innowacyjne centrum szkolenia ogrodników
Sandomierz: Rusza innowacyjne centrum szkolenia ogrodników
Powiat pucki: Nastolatkowie zaatakowali koleżankę, bo "chcieli ją ukarać". Użyli gazu i niebezpiecznego narzędzia
Powiat pucki: Nastolatkowie zaatakowali koleżankę, bo "chcieli ją ukarać". Użyli gazu i niebezpiecznego narzędzia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯