Chleb słonecznikowy. Prosty przepis na domowe pieczywo
Ostatnio przyłapano byłą Pierwszą Damę Agatę Dudę na zakupach spożywczych. W jej koszyku znalazł się chleb słonecznikowy i pomidory. Zainspirowana tym wyborem polecam przepis na własnoręcznie zrobiony bochenek. W ten prosty sposób twój dom wypełni zapach gorącego bochenka, a jego wykonanie da ci dużo satysfakcji. Poznaj przepis na szybki chleb słonecznikowy na kanapki.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Marcela Macías Photography/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Chleb słonecznikowy - prosty przepis na domowe pieczywo
Liczba porcji: 1 bochenek (ok. 12 kromek).
Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 godziny wyrastania + 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 650,
- 300 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 5 g cukru,
- 5 g soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 80 g ziaren słonecznika (50 g do ciasta + 30 g do posypania).
Jak zrobić chleb słonecznikowy?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj zaczyn. Rozpuść drożdże w połowie ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.
- Pestki słonecznika namocz w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz na sitku.
- Następnie wymieszaj ciasto. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, dorzuć sól, 50 g wilgotnego słonecznika, dodaj zaczyn, resztę wody i olej.
- Wyrób ciasto przez 8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Możesz zrobić to ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.
- Od razu odstaw ciasto na chleb słonecznikowy do wyrośnięcia. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Następnie przełóż ciasto na blat, uformuj bochenek i włóż go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch wodą i posyp resztą ziaren słonecznika.
- Odstaw chleb słonecznikowy na drugie wyrastanie. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 40 minut, aż skórka się zrumieni.
- Na koniec ostudź chleb słonecznikowy w keksówce przez 15 minut, a następnie wyjmij do całkowitego wystudzenia na metalową kratkę. Gdy będzie ledwo ciepły, możesz go pokroić.
Szczególnie polecam ci ten chleb słonecznikowy, gdyż ma prosty skład i nie trzeba użyć do niego skomplikowanych produktów. Samo zrobienie bochenka jest proste i możesz mu podołać, nawet gdy stawiasz pierwsze kroki w pieczeniu chleba. Co więcej, ziarna słonecznika są bogate w wartości odżywcze i wzbogacą jego smak. Lubię go piec, bo za każdym razem wiem, co do niego wkładam i jestem pewna, że nie ma w nim szkodliwych konserwantów ani substancji przedłużających świeżość. Smacznego!