Ciasto jagódka siostry Anastazji. Przygotuj sezonowy wypiek w mgnieniu oka
Szukasz idealnego deseru, który zachwyci prostotą przygotowania i obłędnym smakiem? Ciasto jagódka siostry Anastazji to prawdziwa perełka wśród słodkości. Ten łatwy przepis, bazujący na kruchym cieście, delikatnym kremie śmietankowym i świeżych owocach, sprawi, że w twojej kuchni zapanuje prawdziwie letnia atmosfera. Przygotuj się na błogie chwile, bo ten wypiek porwie cię wprost do jagodowego raju.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Popoudina Svetlana/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Ciasto jagódka siostry Anastazji – przepis na sezonowe ciasto
Liczba porcji: 8-10 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 3 ugotowane żółtka,
- 2 żółtka surowe,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 3 jajka,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 3-4 łyżki cukru kryształu,
- 50 g wiórków kokosowych.
- 500 g jagód,
- 3-4 łyżki bułki tartej.
Jak zrobić ciasto jagódka siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na samym początku zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Stwórz kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Schładzaj przez minimum 30 minut.
- Następnie przygotuj sos śmietankowy. Wszystkie składniki wymieszaj i stwórz jednolity krem.
- Ciasto kruche szybko rozwałkuj. Spód tortownicy wyłóż ciastem kruchym, posyp bułką tartą i rozprowadź równomiernie jagody. Wierzch polej sosem śmietankowym.
- Ciasto jagódka siostry Anastazji piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- Gotowe ciasto jagódka odstaw do wystudzenia. Opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.
- To proste ciasto jagódka zrobisz bez zbędnych ceregieli. Możesz podawać je do popołudniowej kawy, albo na deser po obiedzie. Znakomicie smakuje z porcją lodów waniliowych. Smacznego!
*Przepis na ciasto jagódka siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik, opublikowanej przez wydawnictwo WAM.