Ciasto pijak według siostry Anastazji. Przepis na wyjątkowy deser
Ciasto pijak według siostry Anastazji - przepis na wyjątkowy deser
Czas przygotowania:
Liczba porcji: 16-18
Stopień trudności: łatwy
Składniki:Biszkopt:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki suchego maku.
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1 kostka margaryny.
Dodatkowo:
- herbatniki szkolne,
- spirytus,
- polewa,
- wiórki kokosowe (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto pijak siostry Anastazji?
- Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.
- Biszkopt z makiem włóż do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 30-45 minut.
- Kiedy makowy biszkopt się piecze, zrób masę budyniową. Ugotuj budyń na mleku, dodając cukier do smaku. Odstaw do przestudzenia.
- Utrzyj margarynę i stopniowo dodawaj zimny budyń. Miksuj, aż otrzymasz gładki krem.
- Czas na składanie ciasta. Na biszkopt z makiem wyłóż masę budyniową, ułóż herbatniki moczone w spirytusie, a całość polej polewą (np. z przepisu na polewę z kakao jak z PRL lub na lśniącą polewę z czekolady i śmietany). Całość posyp kokosem, zrób kawę lub herbatę i podawaj. Goście będą zachwyceni. Smacznego!
Wskazówki:
- Jeśli chcesz przygotować wersję bez "procentów", zamiast spirytusu użyj mocnej, ostudzonej herbaty, kawy zbożowej, kakao lub soku owocowego (np. wiśniowego czy pomarańczowego).
- Zamiast moczyć herbatniki, możesz je tylko lekko skropić napojem, wtedy zachowają odrobinę chrupkości.
- Do kremu budyniowego możesz wmieszać wiórki kokosowe, orzechy włoskie albo bakalie - deser będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
- Polewa i kokos to klasyczna propozycja, ale świetnie sprawdzi się też starta czekolada, płatki migdałów albo posypka z kakao.
Ciasto pijak - na jakie okazje pasuje najbardziej?
Ciasto pijak siostry Anastazji to doskonały wybór na święta, imieniny, rodzinne przyjęcia czy spotkania przy kawie. Dzięki warstwom wygląda bardzo elegancko, a jednocześnie przygotowanie go jest naprawdę proste. "Pijak" najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy herbatniki dobrze nasiąkną spirytusem, a krem budyniowy połączy się z biszkoptem. To także ciasto, które świetnie sprawdzi się jako niespodzianka dla gości - wielu z nich może nie znać tego przepisu, więc efekt "wow" gwarantowany. Możesz podać je klasycznie w prostokątnych kawałkach lub pokusić się o eleganckie porcje deserowe z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji" opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.