Czym przyprawić rosół? 9 dodatków, które ulepszą jego smak
Najważniejsze przyprawy do rosołu to czarny pieprz ziarnisty, suszony liść laurowy, kulki ziela angielskiego, sól oraz świeże zioła, takie jak np. lubczyk. Co więcej, warto zapamiętać kiedy wrzucić i wyjąć dodatki, aby rosół nie był zbyt gorzki lub ostry. Dzięki odpowiednim zestawieniu przypraw w rosole, nawet początkujący kucharz jest w stanie przygotować aromatyczny, klarowny i pełen smaku wywar. Z domowym makaronem stanie się on wymarzonym daniem na chłodne dni. Poznaj 9 przypraw, które warto dodać do rosołu.
Czym przyprawić rosół? - czarny pieprz
Jedną z obowiązkowych przypraw do rosołu jest pieprz czarny ziarnisty. To właśnie on sprawia, że rosół jest subtelnie ostry, co podkreśla naturalny smak gotowanego mięsa. Ponadto pieprz ziarnisty jest znacznie łagodniejszy od mielonego, co sprawia, że idealnie nadaje się do długiego gotowania. Pamiętaj, aby ziarna czarnego pieprzu dodawać na początku gotowania razem z mięsem i warzywami. Wystarczy 6 ziarenek, aby uzyskać pikantny smak. Odcedź go przy przecedzaniu zupy od warzyw i mięsa. Możesz też wyjąć go pod koniec gotowania rosołu. Im dłużej pieprz będzie w rosole, tym potrawa będzie ostrzejsza w smaku.
Przyprawy do rosołu - liść laurowy
Następną podstawową przyprawą do rosołu są suszone liście laurowe. Dzięki nim zupa nabiera ziołowego zapachu. Za ich sprawą rosół ma działanie wykrztuśne. Jednak nie można dodać go zbyt dużo, gdyż rosół gorzknieje. Wystarczającą ilością są 2-3 liście na 3 l wody do gotowania rosołu. W szczególności, gdy nie wyjmie się go od razu po ugotowaniu rosołu. Dodaj go na początku gotowania razem z mięsem i pieprzem. Liście laurowe wyjmij po godzinie i przechowuj czysty wywar w lodówce bez przypraw.
Jakie przyprawy do rosołu? - ziele angielskie
Kolejną ważną przyprawą w czasie gotowania rosołu jest ziele angielskie. Nadaje ono zupie korzenny aromat i dodaje wyrazistości mięsu. Ziele angielskie należy do przypraw dodawanych na początku gotowania rosołu. Wyjmij kulki ziela pod koniec gotowania, aby zupa nie nabrała zbyt kamforowego smaku.
Sól do rosołu
Podczas gotowania rosołu nie można zapomnieć o dodaniu soli. Jednak warto zrobić to pod koniec gotowania, aby mięso nie stwardniało. Ilość soli najlepiej dostosuj do swojego gustu. Możesz w połowie gotowania dosolić wywar łyżeczką soli, a następnie pod koniec gotowania dorzucić więcej. Ważne, aby robić to stopniowo, aby nie przesolić zupy.
Zioła do rosołu
Na koniec nie można zapomnieć o klasycznych ziołach, czyli lubczyku i natce pietruszki. Lubczykowi przypisuje mu się magiczne działania, a nawet sprzyjanie zakochaniu. Pachnie podobnie jak seler. Suszony lubczyk dodaj na 15 minut przed końcem gotowania rosołu. Natomiast posiekane świeże liście dodawaj tak jak natkę pietruszki tuż przed samym podaniem. Natkę pietruszki można spotkać dodawaną w trakcie gotowania, jednak jako dekoracja talerza będzie miała najwięcej aromatu i wartości zdrowotnych.
Korzenne przyprawy do rosołu
Warte zauważenia podczas gotowania rosołu są także korzenne przyprawy. Warto rozważyć doprawienie rosołu korzeniem imbiru, szczyptą gałki muszkatołowej oraz goździkami. Kilka plasterków imbiru dodaj do rosołu na 15 minut przed końcem gotowania. Taki dodatek zaostrzy smak i stworzy danie w stylu azjatyckim. Odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej dodaje rosołowi słodyczy i urozmaici tradycyjny wywar. Do gotującego się rosołu warto także dodać 3 goździki, które poza przyjemnym zapachem sprawią, że wywar będzie miał działanie przeciwbólowe. Wrzuć je w połowie gotowania zupy.