Danie z cukinią, które zrobisz w 15 minut. Wystarczy pięć składników
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? To danie z cukinią zrobisz w 15 minut. Wystarczy pięć składników, by stworzyć coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Placki z cukinii to idealny przepis na lato, gdy nie chcesz spędzać godzin w kuchni. Spróbuj z dipem jogurtowym albo świeżą sałatką, efekt jest zachwycający.
Danie z cukinii w 15 minut – przepis na pyszne placuszki z 5 składników
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6-8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 średnia cukinia (ok. 300 g),
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej),
- 2 łyżki startego sera (parmezan, cheddar lub feta),
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- sól i pieprz (opcjonalnie),
- olej do smażenia.
Jak zrobić danie z cukinii w 15 minut?
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciśnij wodę.
- Do miski włóż cukinię, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i starty ser. Jeżeli chcesz, dopraw masę solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj łyżką masę cukiniową i smaż placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj jeszcze ciepłe. Świetnie smakują z dipem jogurtowym, jogurtem greckim lub ketchupem oraz z sałatką. Smacznego!
Z czym podać placuszki z cukinii?
Szybkie danie z cukinii, czyli placuszki cukiniowe w 15 minut, możesz jeść solo lub z dodatkami. Bardzo lubię je z dipem jogurtowo-czosnkowym albo z sosem tzatziki. Połączenie chrupiących placków z kremowym dodatkiem to coś, czemu trudno się oprzeć. Czasami robię do nich salsę pomidorową albo guacamole – takie meksykańskie sosy świetnie do nich pasują (również do klasycznych placków ziemniaczanych).
A żeby było zdrowiej, robię do nich lekką sałatkę – np. z rukoli, pomidorów i oliwy, rześkie trio z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem albo çoban salatası, czyli turecką sałatkę pasterską. Kiedy zrobię placuszki z podwójnej porcji, zostawiam część z nich na później lub na drugi dzień i kładę na kanapce – są świetną bazą pod jajko sadzone.
Jeżeli mam więcej czasu i składników, które chcę (albo muszę) wykorzystać, to podaję je z wędzonym łososiem lub chrupiącym boczkiem, wrzucam do masy startą marchewkę lub drobno pokrojoną czerwoną cebulę albo siekam świeże zioła: bazylię, kolendrę czy pietruszkę. Kiedy mam ochotę na bardziej orientalne smaki, dodaję jeszcze inne przyprawy – wędzoną paprykę, curry lub kumin. To danie jest proste i pyszne same w sobie, ale podkręcenie smaku dodatkami to wspaniała zabawa smakami. Dodaj, co ci podpowiada wyobraźnia i kulinarna kreatywność!