Domowe przetwory. Ogórki konserwowe. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Lato to czas przetworów! I chociaż w naszych domach prym wiodą ogórki kiszone, warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych. Zobaczcie przepis!
Źródło zdjęć: © Fot Pixabay
opr. Magda Smoleń
Ogórki konserwowe – przepis. Szukacie sprawdzonego przepisy na domowe ogórki konserwowe?
Składniki
- 2 kg małych gruntowych ogórków
- korzeń chrzanu
- czosnek
- koper
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 2 marchewki pokrojone w krążki
Składniki na marynatę:
- 2 litry wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
- 3 liście laurowe, gorczyca
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Wykonanie:
Marynatę zagotować.
Na dnie słoika układać: pół ząbka czosnku, plaster cebuli, 5 krążków marchewki surowej, kawałek chrzanu, potem ciasno ogórki i na koniec koper. Zalewać przestudzoną marynatą, zakręcać i pasteryzować słoiki przez 35 minut.