Gęsie wątróbki z gruszką. Zasmakuj w świętomarcińskich tradycjach

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina, którego od wieków kojarzymy właśnie z gęsiną. W tym wyjątkowym czasie warto więc wypróbować przepis na gęsie wątróbki z karmelizowaną gruszką.
Wątróbka gęsiaWątróbka gęsia/ Ilustracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Gęsina na świętego Marcina

Według legend święty Marcin był niezwykle skromnym człowiekiem, unikającym rozgłosu i nagród. Dlatego kiedy chciano wynieść go do pozycji biskupa, schronił się wśród gęsi - te zaś wydały go głośnym gęganiem. Z tego powodu gęsinę tradycyjnie serwuje się podczas obchodów Dnia Świętego Marcina. W Polsce to tradycja szczególnie żywa w województwach kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim, chociaż z każdym rokiem coraz częściej obejmuje też inne regiony.

Naszym pomysłem na kultywowanie tej tradycji są wyśmienite gęsie wątróbki z gruszką. Delikatne, aromatyczne i soczyste, gęsie wątróbki doskonale komponują się z karmelizowaną gruszką, szalotką i nutą koniaku. Całość proponujemy podawać na grzance z chałki. To danie idealne na świętomarciński obiad - eleganckie, sezonowe i pełne smaku. Spróbujecie zrobić je razem z nami?

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis.

Gęsie wątróbki z gruszką

Składniki:

  • 300 g gęsich wątróbek
  • 1 talerz mąki pszennej
  • 1 gruszka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki tłuszczu z gęsi
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawy: świeży tymianek, majeranek, oregano, sól, pieprz
  • odrobina koniaku
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 chałka
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Z gruszki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją w plasterki. Szalotki kroimy w pióra. Gruszkę i szalotki przesmażamy na gęsim tłuszczu, aż będą rumiane. Dodajemy przyprawy i miód. Zgarniamy wszystko na bok patelni.

Oczyszczone i osuszone wcześniej wątróbki obtaczamy w mące. Smażymy przez 2 minuty na patelni, obok gruszek i szalotek. Pod koniec dodajemy koniak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zdejmujemy patelnię z ognia. Cały czas mieszając, dodajemy masło, żeby zagęścić sos.

Wątróbki z gruszką serwujemy na grzance z chałki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kraków: Niezwykły cmentarz na obrzeżach miasta. Teraz to miejsce samo umiera
Kraków: Niezwykły cmentarz na obrzeżach miasta. Teraz to miejsce samo umiera
Kraków: Kiedy powstanie naprawdę długi park wzdłuż Białuchy? Park Olsza to tylko preludium
Kraków: Kiedy powstanie naprawdę długi park wzdłuż Białuchy? Park Olsza to tylko preludium
Jajecznica "na zielono". Szybkie śniadanie, które naprawdę karmi
Jajecznica "na zielono". Szybkie śniadanie, które naprawdę karmi
Bydgoszcz: Ponad 80 mln zł dotacji z Urzędu Marszałkowskiego na kulturę. Dane za 2025 r.
Bydgoszcz: Ponad 80 mln zł dotacji z Urzędu Marszałkowskiego na kulturę. Dane za 2025 r.
Białystok: Między Strunami. Muzyka, która przełamuje bariery
Białystok: Między Strunami. Muzyka, która przełamuje bariery
Zrób boczek ze śliwką. Ten przepis zrobi furorę
Zrób boczek ze śliwką. Ten przepis zrobi furorę
Białystok: IX Koncert Listy Przebojów Kultowej Akadery. Rockowa energia
Białystok: IX Koncert Listy Przebojów Kultowej Akadery. Rockowa energia
Depresja. Nie "gorszy dzień", lecz choroba, którą można leczyć
Depresja. Nie "gorszy dzień", lecz choroba, którą można leczyć
Kominek, świece, biokominek. Sposoby na nastrojowe ciepło w domu
Kominek, świece, biokominek. Sposoby na nastrojowe ciepło w domu
Bydgoszcz: Trwa rewitalizacja bulwarów nad Brdą. Jak przebiegają prace?
Bydgoszcz: Trwa rewitalizacja bulwarów nad Brdą. Jak przebiegają prace?
Z cukrzycą na co dzień. Praktyczne porady
Z cukrzycą na co dzień. Praktyczne porady
Bartosz Żukowski zawalczy w FAME MMA. Rywalem będzie "Szalony Reporter"
Bartosz Żukowski zawalczy w FAME MMA. Rywalem będzie "Szalony Reporter"