Gęsie wątróbki z gruszką. Zasmakuj w świętomarcińskich tradycjach
Według legend święty Marcin był niezwykle skromnym człowiekiem, unikającym rozgłosu i nagród. Dlatego kiedy chciano wynieść go do pozycji biskupa, schronił się wśród gęsi - te zaś wydały go głośnym gęganiem. Z tego powodu gęsinę tradycyjnie serwuje się podczas obchodów Dnia Świętego Marcina. W Polsce to tradycja szczególnie żywa w województwach kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim, chociaż z każdym rokiem coraz częściej obejmuje też inne regiony.
Naszym pomysłem na kultywowanie tej tradycji są wyśmienite gęsie wątróbki z gruszką. Delikatne, aromatyczne i soczyste, gęsie wątróbki doskonale komponują się z karmelizowaną gruszką, szalotką i nutą koniaku. Całość proponujemy podawać na grzance z chałki. To danie idealne na świętomarciński obiad - eleganckie, sezonowe i pełne smaku. Spróbujecie zrobić je razem z nami?
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis.
Gęsie wątróbki z gruszką
Składniki:
- 300 g gęsich wątróbek
- 1 talerz mąki pszennej
- 1 gruszka
- 2 szalotki
- 2 łyżki tłuszczu z gęsi
- 2 łyżki miodu
- przyprawy: świeży tymianek, majeranek, oregano, sól, pieprz
- odrobina koniaku
- 1 łyżka zimnego masła
- 1 chałka
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Z gruszki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją w plasterki. Szalotki kroimy w pióra. Gruszkę i szalotki przesmażamy na gęsim tłuszczu, aż będą rumiane. Dodajemy przyprawy i miód. Zgarniamy wszystko na bok patelni.
Oczyszczone i osuszone wcześniej wątróbki obtaczamy w mące. Smażymy przez 2 minuty na patelni, obok gruszek i szalotek. Pod koniec dodajemy koniak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Cały czas mieszając, dodajemy masło, żeby zagęścić sos.
Wątróbki z gruszką serwujemy na grzance z chałki.
Smacznego!