Hiszpańskie truskawki. Podróżnik podaje przepis na obłędny chłodnik
Bartek Kieżun, znany podróżnik, smakosz i autor książek, po raz kolejny zabiera czytelników na kulinarną wyprawę. W najnowszym przewodniku „Barcelona. Łakomym okiem” oprowadza po hiszpańskim mieście. W sezonie na truskawki proponuję zrobić chłodnik z truskawkami, czyli słynne gaspatxo de fresas. Kulinarna podróż bez wychodzenia z domu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk
Chłodnik z truskawkami – przepis na hiszpańskie gaspatxo de fresas
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 350 g dojrzałych mięsistych pomidorów,
- 350 g truskawek,
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej,
- 50 ml oliwy extra vergine,
- 20 ml octu z białego wina,
- 2 kromki białego chleba,
- sól, pieprz.
Jak zrobić chłodnik z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Chleb rwiemy na kawałeczki, wrzucamy do miski i zalewamy wodą z octem. Odstawiamy na bok i chwytamy drugą miskę.
- Następnie przecinamy pomidory na pół i ścieramy je na dużych oczkach tarki, tak by skóra została nam w dłoniach, a miąższ pomidora w misce — tej pustej.
- Jak na razie chleb z wodą i octem zostawiamy w spokoju, a zabieramy się do truskawek, które pozbawiamy szypułek i dorzucamy do pomidorów.
- Dodajemy oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodajemy niezbyt dokładnie odsączony chleb i miksujemy całość, by uzyskać piękne gazpacho bez kawałków chleba.
- Po schłodzeniu podajemy w talerzu albo w szklaneczce. To już zależy od was.
Jak widzisz, nie jest to typowy przepis na chłodnik. W jednym daniu połączysz soczyste pomidory i jędrne truskawki, a do tego podkręcisz smak octem winnym. Przy tym możesz użyć czerstwego chleba, który świetnie wchłonie płyn i zagęści danie. Smacznego!
Przepis na chłodnik truskawkowy (gaspatxo de fresas) z książki „Barcelona. Łakomym okiem” Bartka Kieżuna udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.