Kawowe księżyce. Wybierz ulubioną kawę i upiecz niesamowite ciasteczka
Marzysz o idealnie kruchych ciasteczkach, ale nie masz czasu na skomplikowane pieczenie? Kawowe księżyce to rozwiązanie dla ciebie! Są delikatne, idealnie słodkie i pełne kuszącego aromatu kawy. Nie martw się o foremki - pokażemy ci, jak szybko i łatwo wyciąć je zwykłą szklanką. Odkryj ten sprawdzony przepis i zachwyć bliskich!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Zawadzki
K. Puczyńska, A. Daniluk
W tym artykule:
Przepis na ciastka kawowe księżyce
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: ok. 60 ciasteczek.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej (w proszku),
- 4 łyżki chłodnego espresso lub kawy zbożowej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak zrobić kawowe księżyce? Przygotowanie krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub deskę przesiej mąkę.
- Dodaj zimne masło i posiekaj nożem.
- Następnie dodaj jajka, kawę w proszku, przestudzoną zaparzoną kawę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. pół godziny.
- Porcje ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Jeśli ciasto przykleja się do deski, to podsyp odrobinę mąki.
- Szklanką lub foremką wykrój księżyce (niepełne koła, jedno przy drugim).
- Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka kawowe księżyce piecz ok. 15 minut w 180° Celsjusza.
- Gotowe ciastka od razu zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Kruche ciastka z kawą dla fanów małej czarnej
Delikatne, maślane i bardzo kruche ciasteczka, które kuszą intensywnym kawowym aromatem. Do ich przygotowania możesz użyć kawy, którą lubisz najbardziej: espresso, rozpuszczalnej lub zbożowej. Zrobisz je bez problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli wolisz słodsze wypieki, polej je gorzką czekoladą lub lukrem. Wypróbuj i daj się ponieść aromatowi!