Konfitowane gęsie udka. Potrawa idealna nie tylko na świętego Marcina
Kiedyś zapomniana, dzisiaj gęsina cieszy się coraz większą popularnością. Wybierają ją najzdolniejsi szefowie kuchni, serwują duże i małe restauracje. Jest symbolem dostatku, zapowiedzią kolejnego dobrego roku oraz nieodłącznym elementem wspólnego celebrowania Dnia Świętego Marcina.
W kalendarzu gospodarskim i liturgicznym 11 listopada od zawsze stanowił ważną datę. Tego dnia po raz ostatni wypędzano bydło na pastwiska, kończono prace polowe, rozliczano się ze służbą, przedłużano lub zawierano nowe umowy, dokonywano uboju zwierząt i przygotowywano zapasy na zimę. Podczas ucztowania głównym daniem była właśnie pieczona gęś. Warto kultywować tę tradycję i w tym roku na wspólne obchody Dnia Świętego Marcina przygotować konfitowane gęsie udka.
Poniżej znajdziecie dokładną listę składników oraz przepis:
Konfitowane gęsie udka
Składniki:
- 4 gęsie udka
- gęsi smalec
- pietruszka
- cebula
- główka czosnku
- gruszka (lub jabłko)
- pomarańcza
- suszona żurawina
- suszone śliwki
- przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, świeży tymianek
Do podania:
- plastry buraczków smażone na maśle razem z żurawiną
- purée ziemniaczano-selerowe z dodatkiem musztardy
- świeży koperek, rozmaryn, pesto z pietruszki
Przygotowanie:
Dzień wcześniej nacieramy gęsie udka solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Zostawiamy w lodówce na dobę. Po tym czasie osuszamy i układamy skórą do dołu w żeliwnym garnku lub brytfannie. Dodajemy pokrojony na kawałki korzeń pietruszki, główkę czosnku, ćwiartki cebuli, garść suszonej żurawiny, kilka suszonych śliwek, całą gruszkę (lub jabłko), trzy grube plasterki pomarańczy ze skórką, dwa liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu i tymianku. Całość zalewamy płynnym smalcem z gęsi, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 4-5 godzin.
Po ugotowaniu i odsączeniu podajemy z purée ziemniaczano-selerowym, podsmażonymi na maśle buraczkami, pesto z pietruszki, gałązkami tymianku oraz koperkiem.
Pozostały tłuszcz możemy zmiksować razem z gruszką i czosnkiem. Przygotowane w ten sposób smarowidło będzie idealnym dodatkiem do świeżego, chrupkiego chleba.
Smacznego!