Kotlety po bawarsku to przepis na prosty obiad. Z czym je podać?
Kotlety po bawarsku - przepis na schabowe inaczej
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: 5-6
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- około 600 g schabu (bez kości),
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
- 1 jajko,
- mąka pszenna (do panierowania),
- bułka tarta (do panierowania),
- sól i pieprz (do smaku),
- olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety po bawarsku?
- Schab pokrój na 4-5 plastrów, przykryj folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety (uważaj, żeby nie były zbyt cienkie).
- Musztardę wymieszaj z chrzanem w małej miseczce.
- Każdy kotlet posyp z dwóch stron solą i pieprzem (polecam około szczyptę soli i pieprzu na plaster mięsa) oraz posmaruj musztardą z chrzanem (możesz to zrobić łyżką lub wmasować dłonią).
- Przygotuj 3 talerze: z mąką, z roztrzepanym jajkiem i z bułką tartą.
- Kotlety obtaczaj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzej patelnię, dodaj olej, a kiedy będzie już gorący, smaż kotlety z obu stron, aż będą złociste. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Wskazówki:
- Postaw na świeży, soczysty schab bez kości. Jeśli chcesz, możesz też użyć polędwiczki lub karkówki - oba rodzaje świetnie sprawdzą się w panierce i pozostaną miękkie po smażeniu.
- Aby kotlety były jeszcze bardziej złociste i chrupiące, dodaj do bułki tartej rozdrobnione płatki kukurydziane. Dzięki temu panierka będzie miała ciekawą strukturę i długo pozostanie chrupiąca.
- Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem, zamiast chrzanu możesz użyć kremowego serka śmietankowego, musztardy łagodnej lub lekkiego majonezu - wszystkie te warianty świetnie komponują się z mięsem.
Z czym podawać kotlety po bawarsku?
Kotlety po bawarsku najlepiej smakują z dodatkami, które podkreślą ich charakter. Świetnym wyborem jest np. niemiecka sałatka ziemniaczana z cebulką i lekkim sosem musztardowym, czyli tradycyjne połączenie z kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Jeśli wolisz coś lżejszego, postaw na świeżą sałatkę z rukolą, pomidorami i czerwoną cebulą albo chrupiącą surówkę z białej kapusty. Doskonałym dodatkiem będą też pieczone ziemniaki z ziołami, puree ziemniaczane lub delikatne kluski śląskie. W wersji na wynos możesz wsadzić kotleta po bawarsku w bułkę lub bagietkę posmarowaną musztardą, dodać ogórka kiszonego, krążki czerwonej cebuli i liść sałaty. Sprawdzi się jako lunch w pracy albo sycąca kanapka w podróży.