Lato zamknięte w cieście. Zrób je teraz, bo za chwilę będzie za późno
Truskawki to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także naturalne wsparcie dla zdrowia. Są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Zawierają także antocyjany i kwas elagowy o działaniu przeciwutleniającym. Obecne w nich pektyny wspomagają pracę jelit, a potas reguluje ciśnienie krwi.
Pierogi z truskawkami smakują świetnie zarówno same, jak i z dodatkiem roztopionego masła, jogurtu naturalnego, miodu lub odrobiny masła orzechowego. Dobrze sprawdzą się także jako uzupełnienie owocowych zup lub kremów mlecznych.To również danie, które można przygotować na zapas, ponieważ pierogi dobrze znoszą mrożenie, a po ugotowaniu zachowują swoją sprężystość i smak.
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj prosty przepis na pierogi z truskawkami!
Składniki na pierogi z truskawkami (10-15 sztuk):
- Truskawki (świeże lub mrożone) – 1 szklanka (150 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
- Olej – 1 łyżka (10 g)
- Woda
Przygotowanie pierogów z truskawkami:
Krok 1: Zagotuj około 100 ml wody i odstaw na 3 minuty. Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i zacznij powoli wlewać gorącą wodę, ale po 1 łyżce, aby łatwiej kontrolować konsystencję. Wymieszaj składniki łyżką, a gdy ciasto zacznie się łączyć, wyrabiaj je ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 2: Miseczkę z gotowym ciastem przykryj ścierką i odstaw na 10-20 min. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 3: Drobno pokrój umyte, osuszone i pozbawione z szypułek truskawki (świeże lub mrożone).
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto na delikatnie obsypany mąką blat. Ciasto cienko rozwałkuj (około 2 mm grubości). Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta.
Krok 5: Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę nadzienia. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub ściśnij wykrawaczem.
Krok 6: Pierogi ułóż na desce obsypanej mąką i przykryj ściereczką, aby nie wysychały przed gotowaniem. MROŻENIE: Jeśli chcesz zamrozić pierogi i zjeść je innego dnia to od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są pierogi umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu pierogi możesz przełożyć do woreczka lub pojemnika i ponownie umieścić w zamrażalniku.
Krok 7: Pierogi (od razu po przygotowaniu lub mrożone) gotuj małymi partiami, czyli po kilka sztuk: w rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej około 5 razy więcej, niż partia gotowanych pierogów. Pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu.
Krok 8: Następnie wyciągaj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 9: Zjedz od razu po przygotowaniu lub odsmażone po wystudzeniu.