Masz dość mielonych? Wypróbuj tanie pieczone kotlety z buraka i kaszy gryczanej
Pieczone kotlety z buraka to tanie danie, które zrobisz za kilka złotych. Zrobisz je szybko, a do tego są sycące, zdrowe i idealne na obiad lub kolację. Kasza gryczana dodaje im wartości odżywczych i sprawia, że kotlety są bardziej treściwe. Trudno się od nich oderwać!
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | ajaykampani/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Pieczone kotlety z buraka i kaszy gryczanej - prosty i zdrowy przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 średnie buraki (ugotowane lub upieczone, ok. 400 g),
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej + dodatkowa ilość do obtoczenia,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka majeranku lub kminku.
Jak zrobić pieczone kotlety z buraka i kaszy gryczanej?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotuj lub upiecz buraki do miękkości. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonym wrzątku przez 9 minut. Ma być ugotowana na sypko i al dente. Odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmaż je na łyżce oleju, aż będą miękkie i lekko złote.
- W dużej misce wymieszaj starte buraki, kaszę gryczaną, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Uformuj kotlety, obtocz je delikatnie w bułce tartej.
- Ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotlety z buraka i kaszy gryczanej piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut, przewracając je w połowie pieczenia.
Sposób podania pieczonych kotlecików z buraka
Podaj kotlety z sałatką z ogórków, sosem jogurtowym albo jako burger w pełnoziarnistej bułce. Możesz także dodać surówkę z białej kapusty w stylu coleslaw lub zjeść zawinięte w tortillę jak domowe falafele. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Możesz przygotować większą porcję i zamrozić część kotletów na później. Kotlety smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Niech ten prosty przepis urozmaici twoje menu i sprawdzi się na co dzień. Upiecz i przekonaj się, że zdrowe jedzenie może być szybkie i smaczne. Smacznego!