Odkryj smak gruszek w syropie. Przygotuj je już teraz

Na targach powoli pojawiają się soczyste gruszki. Właśnie w sezonie polecam zrobić gruszki w syropie. To świetny sposób na zachowanie smaku owoców na dłużej. Zrób je już teraz, a zimą będziesz cieszyć się ich naturalną słodyczą wprost ze spiżarni. Po prostu pyszne!
Gruszki w syropieDomowe gruszki w syropie to znakomity sposób na zatrzymanie smaku na zimę.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Gruszki w syropie - prosty przepis jak od babci

Liczba porcji: ok. 5-6 słoików (po 300 ml).

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, twardych gruszek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić gruszki w syropie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj gruszki, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na ćwiartki.
  2. Następnie przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę z cukrem. Dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Włóż porcjami gruszki do wrzącego syropu i gotuj przez 5-7 minut, aż delikatnie zmiękną.
  4. Wyparz słoiki i nakrętki. Do każdego słoika włóż gorące gruszki, a następnie zalej je syropem, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
  5. Energicznie, ale ostrożnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku (w 120°C).
  6. Odstaw do wystygnięcia. Sprawdź, czy wieczka się zassały.

Przechowywanie gruszek w syropie

Polecam trzymanie gruszki w chłodnym i ciemnym miejscu. W przewiewnej spiżarni zachowają świeżość nawet do roku. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce i zużyj w ciągu 5 dni.

Jak wykorzystać gruszki w syropie?

Domowe gruszki w syropie dodawaj do ciast, deserów, ulubionej owsianki, naleśników lub jako urozmaicenie smaku czarnej herbaty. Mogą też być samodzielnym deserem po obiedzie albo traktowane jako uzupełnienie lodów lub bitej śmietany.

Niech ten prosty przepis na gruszki w syropie zachęci cię do eksperymentowania z przyprawami. Dodatkowego smaku i aromatu dodadzą goździki, kora cynamonu lub przekrojona laska wanilii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH