Odkryj smak gruszek w syropie. Przygotuj je już teraz

Na targach powoli pojawiają się soczyste gruszki. Właśnie w sezonie polecam zrobić gruszki w syropie. To świetny sposób na zachowanie smaku owoców na dłużej. Zrób je już teraz, a zimą będziesz cieszyć się ich naturalną słodyczą wprost ze spiżarni. Po prostu pyszne!
Gruszki w syropieDomowe gruszki w syropie to znakomity sposób na zatrzymanie smaku na zimę.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Gruszki w syropie - prosty przepis jak od babci

Liczba porcji: ok. 5-6 słoików (po 300 ml).

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, twardych gruszek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić gruszki w syropie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj gruszki, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na ćwiartki.
  2. Następnie przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę z cukrem. Dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Włóż porcjami gruszki do wrzącego syropu i gotuj przez 5-7 minut, aż delikatnie zmiękną.
  4. Wyparz słoiki i nakrętki. Do każdego słoika włóż gorące gruszki, a następnie zalej je syropem, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
  5. Energicznie, ale ostrożnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku (w 120°C).
  6. Odstaw do wystygnięcia. Sprawdź, czy wieczka się zassały.

Przechowywanie gruszek w syropie

Polecam trzymanie gruszki w chłodnym i ciemnym miejscu. W przewiewnej spiżarni zachowają świeżość nawet do roku. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce i zużyj w ciągu 5 dni.

Jak wykorzystać gruszki w syropie?

Domowe gruszki w syropie dodawaj do ciast, deserów, ulubionej owsianki, naleśników lub jako urozmaicenie smaku czarnej herbaty. Mogą też być samodzielnym deserem po obiedzie albo traktowane jako uzupełnienie lodów lub bitej śmietany.

Niech ten prosty przepis na gruszki w syropie zachęci cię do eksperymentowania z przyprawami. Dodatkowego smaku i aromatu dodadzą goździki, kora cynamonu lub przekrojona laska wanilii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jastrzębia: Festyn Rodzinny i Folkowa Potańcówka
Jastrzębia: Festyn Rodzinny i Folkowa Potańcówka
Sopot: Łoś w samym środku miasta. Zwierzę spacerowało ulicami kurortu
Sopot: Łoś w samym środku miasta. Zwierzę spacerowało ulicami kurortu
Wrocław: Rozbój przy ul. Ślężnej. Nastolatek groził nożem rówieśnikowi
Wrocław: Rozbój przy ul. Ślężnej. Nastolatek groził nożem rówieśnikowi
Poznań: Enea IRONMAN 70.3. Płyną, jadą na rowerze i biegną
Poznań: Enea IRONMAN 70.3. Płyną, jadą na rowerze i biegną
Policyjny parawan koło Szreniawy. Na drodze zginał mężczyzna
Policyjny parawan koło Szreniawy. Na drodze zginał mężczyzna
Jezioro Dojlidy: Za darmo nie popływasz. Nawet po sezonie
Jezioro Dojlidy: Za darmo nie popływasz. Nawet po sezonie
Koszalin: Niedzielna giełda na terenach podożynkowych
Koszalin: Niedzielna giełda na terenach podożynkowych
Wieluń: Samochód wpadł do stawu. Dwie osoby nie żyją
Wieluń: Samochód wpadł do stawu. Dwie osoby nie żyją
Chrzanów: Miasto się nie zwija. Przykład dla innych miast powiatowych
Chrzanów: Miasto się nie zwija. Przykład dla innych miast powiatowych
Zmarł Bronisław Zathey, mistrz wrocławskich przewodników. Miał 85 lat
Zmarł Bronisław Zathey, mistrz wrocławskich przewodników. Miał 85 lat
Bydgoszcz: Wyjątkowe koncerty muzyki dawnej nad wodą. 35-osobowa orkiestra zagrała z Barki Lemara
Bydgoszcz: Wyjątkowe koncerty muzyki dawnej nad wodą. 35-osobowa orkiestra zagrała z Barki Lemara
Białe Błota: Był koncert Kayah i inne atrakcje
Białe Błota: Był koncert Kayah i inne atrakcje