Odkryj smak gruszek w syropie. Przygotuj je już teraz
Na targach powoli pojawiają się soczyste gruszki. Właśnie w sezonie polecam zrobić gruszki w syropie. To świetny sposób na zachowanie smaku owoców na dłużej. Zrób je już teraz, a zimą będziesz cieszyć się ich naturalną słodyczą wprost ze spiżarni. Po prostu pyszne!
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Gruszki w syropie - prosty przepis jak od babci
Liczba porcji: ok. 5-6 słoików (po 300 ml).
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych, twardych gruszek,
- 1 l wody,
- 500 g cukru,
- sok z 1 cytryny.
Jak zrobić gruszki w syropie?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj gruszki, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na ćwiartki.
- Następnie przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę z cukrem. Dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Włóż porcjami gruszki do wrzącego syropu i gotuj przez 5-7 minut, aż delikatnie zmiękną.
- Wyparz słoiki i nakrętki. Do każdego słoika włóż gorące gruszki, a następnie zalej je syropem, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
- Energicznie, ale ostrożnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku (w 120°C).
- Odstaw do wystygnięcia. Sprawdź, czy wieczka się zassały.
Przechowywanie gruszek w syropie
Polecam trzymanie gruszki w chłodnym i ciemnym miejscu. W przewiewnej spiżarni zachowają świeżość nawet do roku. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce i zużyj w ciągu 5 dni.
Jak wykorzystać gruszki w syropie?
Domowe gruszki w syropie dodawaj do ciast, deserów, ulubionej owsianki, naleśników lub jako urozmaicenie smaku czarnej herbaty. Mogą też być samodzielnym deserem po obiedzie albo traktowane jako uzupełnienie lodów lub bitej śmietany.
Niech ten prosty przepis na gruszki w syropie zachęci cię do eksperymentowania z przyprawami. Dodatkowego smaku i aromatu dodadzą goździki, kora cynamonu lub przekrojona laska wanilii. Smacznego!