Omlet wytrawny: jak zrobić dobry omlet na słono? Wypróbuj te przepisy

Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Jak zrobić pyszny omlet na słono? Choć z pozoru to tylko roztrzepane i usmażone jaja – nic bardziej mylnego. W tym prostym posiłku zaklęte jest bogactwo możliwości. Zobaczcie propozycje na pyszne śniadaniowe omlety.

omletOmlet wytrawny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń

Aby dobrze rozpocząć dzień, warto zrobić to smakowicie. Można to uczynić z omletami, które łączą w sobie prostotę popularnej jajecznicy z mnogością wersji podania naleśnika. Jajka zaserwowane na śniadanie w taki sposób zapewnią poranny zastrzyk energii i rozbudzą nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.

Omlet na kilka sposobów

Omlet to naprawdę proste danie, a upichcić go można na mnóstwo sposobów. Podstawowy przepis nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe!


Omlety smakują wyśmienicie przygotowane zarówno na słodko z serkiem waniliowym i owocami czy z dżemem, ale także na wytrawnie z warzywami, żółtym serem lub wędliną.


Dla osób chętnie eksperymentujących w kuchni i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń zebraliśmy sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne omlety. To doskonała okazja, aby szybko i w łatwy sposób zafundować sobie pyszny, aromatyczny i sycący początek dnia. Smacznego!

Zapiekany omlet ze szpinakiem w cieście francuskim [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Appetita
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • olej do smażenia


Farsz:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego Appetita
  • 100 g żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej Appetita
  • 200 g serka kremowego


Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 220˚C. 4 jaja wymieszać trzepaczką ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć omlet na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - po ok. 1,5 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ok. 2 minuty smażyć szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową. Przełożyć do miski, wymieszać z serkiem kremowym i startym serem żółtym, dosolić do smaku. Przygotowaną masą posmarować omlet i zawinąć w rulon. Ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego i owinąć nim omlet. Z wierzchu posmarować surowym jajkiem, zapiekać ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Omlet z pieczoną papryką i chorizo [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Appetita
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g parmezanu
  • szczypta papryki ostrej mielonej Appetita
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 230˚C. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienki paski. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać olejem, posypać ziołami i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 15 minut, aż papryka zmięknie. Czosnek i chorizo posiekać, smażyć na patelni z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać ostrą paprykę, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać chorizo i upieczoną paprykę. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz.

Omlet z halloumi, parmezanem i szparagami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 jaja
  • 30 g parmezanu - startego (lub innego twardego sera)
  • 100 g halloumi (można wymienić na ser kozi)
  • 200 g szparagów
  • sól
  • zioła prowansalskie Appetita
  • olej rzepakowy do smażenia
  • skórka z ½ limonki

Sposób przyrządzenia:

Szparagi oczyścić z twardych końcówek. W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć minutę, posypać skórką z limonki. Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać łyżkę oleju i wlać jajka. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną. Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.

Omlet z jarmużem i pomidorami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka tymianku Appetita
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzenia:

Czosnek posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać jarmuż i czosnek. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypalić czosnku. Doprawić pieprzem i solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać tymianek, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem.

Omlet z brokułem, szpinakiem i parmezanem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 jajka
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Appetita
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • parmezan
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita


Sposób przyrządzenia:

Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić. Wrzucić różyczki brokułu i gotować przez minutę, od razu odcedzić. Czosnek posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuł i czosnek. Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone różyczki brokułu, dodać szpinak. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie złożyć omlet na pół i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Powiat wągrowiecki. Podpisano umowy na inwestycje drogowe w Panigrodzu i Stołężynie
Powiat wągrowiecki. Podpisano umowy na inwestycje drogowe w Panigrodzu i Stołężynie
Warszawa: Wypadek na zjeździe z trasy S2. Rowerzysta zderzył się z Volvo
Warszawa: Wypadek na zjeździe z trasy S2. Rowerzysta zderzył się z Volvo
Super-agers. Te osoby naprawdę starzeją się wolniej
Super-agers. Te osoby naprawdę starzeją się wolniej
Szudziałowo: Oszustwo "na policjanta". 19-latek z Ukrainy zatrzymany na gorącym uczynku
Szudziałowo: Oszustwo "na policjanta". 19-latek z Ukrainy zatrzymany na gorącym uczynku
Pobiedziska: Pijany kierowca miał 2,5 promila. W aucie wiózł zapas tanich win
Pobiedziska: Pijany kierowca miał 2,5 promila. W aucie wiózł zapas tanich win
Warszawa: Obcokrajowiec wszedł na drzewo przed urzędem do Spraw Cudzoziemców. Interweniowały służby
Warszawa: Obcokrajowiec wszedł na drzewo przed urzędem do Spraw Cudzoziemców. Interweniowały służby
Warszawa: Kierujący autem dostawczym wymusił pierwszeństwo i wjechał w bok osobówki. Uciekł, ale zgubił tablicę rejestracyjną
Warszawa: Kierujący autem dostawczym wymusił pierwszeństwo i wjechał w bok osobówki. Uciekł, ale zgubił tablicę rejestracyjną
Sandomierz: 16. Dookoła Wody Festival od 18 do 20 lipca. Program imprezy
Sandomierz: 16. Dookoła Wody Festival od 18 do 20 lipca. Program imprezy
Krzeszowice: 13-latka biesiadowała ze starszym kolegą. Miała 1,5 promila alkoholu
Krzeszowice: 13-latka biesiadowała ze starszym kolegą. Miała 1,5 promila alkoholu
Bartoszyce: Pędził wojewódzką 257 km/h. Policjanci zobaczyli nagranie
Bartoszyce: Pędził wojewódzką 257 km/h. Policjanci zobaczyli nagranie
Puławy: Kilka razy okradła ten sam sklep jubilerski. Zabrała biżuterię wartą blisko 120 tysięcy złotych
Puławy: Kilka razy okradła ten sam sklep jubilerski. Zabrała biżuterię wartą blisko 120 tysięcy złotych
Łódź: Bezpłatna kolonoskopia. Szansa na wczesne wykrycie raka jelita grubego
Łódź: Bezpłatna kolonoskopia. Szansa na wczesne wykrycie raka jelita grubego