Orzechy włoskie, czyli polskie superfoods
W tym artykule:
Czy orzechy włoskie są zdrowe? Ile mają kalorii?
Orzech włoski (Prunus dulcis) to gatunek drzewa z rodziny orzechowatych, ale tą samą nazwą określamy również jadalne nasiona tego drzewa. Kuliste owoce orzechów włoskich mają mięsistą, zieloną okrywę, która pęka ukazując twardą, zdrewniałą skorupę. To w niej kryje się jadalne i bardzo smaczne wnętrze.
Co daje codzienne jedzenie orzechów włoskich? Oto korzyści!
Orzechy włoskie są tłuste (w ich składzie jest 60 proc. tłuszczu) i kaloryczne 100 gram to aż 654 kcal, jednak nie są to puste kalorie. Orzechy te są jednymi z najzdrowszych orzechów i są zaliczane do tzw. superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie, a także zmniejszających ryzyko zachorowania na wiele chorób.
Co daje jedzenie orzechów? Tak działają na organizm
Owoce orzecha włoskiego są przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym zawierają także spore ilości białka, błonnika, witamin: A, E, B1, B2, B6, PP i C oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, jod, fluor, mangan, miedź, cynk.
Co daje jedzenie orzechów włoskich? Jedz je:
- dla zdrowia mózgu - nieprzypadkowo orzechy włoskie swoim wyglądem przypominają mózg, ponieważ stanowią one dla niego idealne paliwo. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fosforu korzystnie wpływają na procesy myślowe, poprawiają pamięć, przyspieszają proces uczenia się i zwiększają koncentrację. Zmniejszają również ryzyko rozwoju depresji, a u osób starszych opóźniają procesy starzenia i niwelują ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne takie jak Alzheimer i Parkinson.
- na pracę serca i układ krążenia - wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty zawarte w orzechach włoskich dzięki właściwościom przeciwzapalnym usprawniają pracę serca i wspomagają układ krążeniowy. Codzienne jedzenie orzechów włoskich obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Orzechy włoskie zawierają również l-argininę, która również wpływa korzystnie na układ krwionośny,
- na sprawne trawienie - orzechy wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i odtruwające. Dzięki temu jedzenie ich poprawia trawienie, a także niweluje dolegliwości trawienne takie jak biegunki, zatrucia, zaparcia czy niestrawność. Orzechy te wpływają także korzystnie na skład mikroflory jelitowej,
- na lepszy sen - zawarte w orzechach włoskich kwas linolowy, kwas foliowy i magnez korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Dzięki temu jedzenie orzechów wycisza, uspokaja i poprawia jakość snu. Powinny je codziennie podjadać lub dodawać do posiłków szczególnie osoby narażone na stres, nerwowe i nadpobudliwe oraz cierpiące na bezsenność,
- zapobieganie nowotworom - kwasy tłuszczowe omega-3 i liczne antyoksydanty wchodzące w skład orzechów włoskich zwalczają wolne rodniki w głównej mierze odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Natomiast zawarte w nich kwasy organiczne, a szczególnie kwas fenolowy i elagowy działają przeciwzapalnie i wspomagają układ odpornościowy, dzięki czemu pozwalają na zachowanie równowagi w organizmie. Badania wykazały, że spożywanie po 30 g orzechów włoskich 5 razy w tygodniu może zmniejszać o 20 proc. ryzyko rozwoju wszystkich typów nowotworów, a w szczególności raka piersi.
Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Przeciwwskazania
Orzechy włoskie, mimo wielu cennych dla zdrowia właściwości nie są zalecane do spożycia dla każdego. Nie mogą po nie sięgać przede wszystkim osoby uczulone na orzechy, ponieważ są one silnym alergenem. Z tego względu nie zaleca się ich podawania dzieciom przed ukończeniem 1. roku życia podczas rozszerzania diety.
Orzechy włoskie zwiększają również wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dlatego nie powinny ich jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Są one przeciwwskazane również osobom z kamicą nerkową.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Oto 5 korzyści dla zdrowia!