Pieczona makrela. Dodaj tymianku i cytryny
W tym artykule:
Pieczona makrela – przepis na smaczną rybę
Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 wypatroszone makrele każda po ok. 300 g,
- kilka gałązek tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki masła.
Jak zrobić pieczoną makrelę?
Sposób przygotowania:
- Na początku makrele opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
- Skośnie natnij w 5-6 miejscach na każdym boku.
- Do środka każdej ryby włóż gałązki tymianku, natki pietruszki oraz grube plasterki cytryny.
- Ułóż na blaszce, polej olejem rzepakowym, posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem i piecz ok. 30 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
- Pod koniec pieczenia rozdziel na rybach masło z posiekanym czosnkiem i piecz jeszcze 7 minut, aby nabrała aromatu.
Pieczona makrela – z czym podawać na obiad?
Pieczona makrela znakomicie smakuje skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypana świeżą natką pietruszki. Podaj ją z domowymi frytkami, surówką z pomidorów i cebuli albo lekką surówką z młodej kapusty i koperku. Kawałki upieczonej ryby możesz połączyć z brązowym ryżem i sezonowymi warzywami tworząc lekką sałatkę.
Makrela pieczona w piekarniku z warzywami
Na rodzinny obiad możesz też upiec makrelę w jednym naczyniu żaroodpornym z różnymi warzywami. Możesz piec ją niemal cały rok latem, piecz rybę z młodymi ziemniakami, cukinią i marchewką. Jesienią i zimą postaw na warzywa korzeniowe np.: marchewkę, korzeń pietruszki, bulwę selera oraz cebulę. Smaku dodadzą też pomidorki koktajlowe. Co więcej, poza warzywami do pieczenia makreli świetnie sprawdzą się grzyby np.: pieczarki.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis na pieczoną makrelę zainspiruje cię do przygotowania wyśmienitego obiadu na piątek lub na co dzień, gdy masz ochotę zjeść coś zdrowego. Ponadto to lekki, smaczny i łatwo dostępny składnik, który urozmaici twoje menu. Dzięki pachnącym ziołom i cytrynie ryba nabiera wyrazistego aromatu, a chrupiąca skórka sprawia, że rumiana makrela znika z półmiska w mgnieniu oka. Smacznego!