Pierogi kebabowe. Prosty przepis dla fanów mięsa

Odkryj szalone pierogi kebabowe, które zaskoczą każdego fana mięsa! To idealne połączenie domowego ciasta z farszem przesiąkniętym aromatycznymi przyprawami. Nie kupuj gotowców, zrób je samodzielnie w domu! Ciesz się smakiem, który łączy polską tradycję z egzotycznym aromatem. Zacznij lepić już dziś!
Pierogi kebaboweDomowe pierogi kebabowe smakują podobnie jak znany fast food.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Stanislav Ivanov/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Pierogi kebabowe - przepis dla fanów mięsa

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz jak kebab:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego lub drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Jak zrobić pierogi kebabowe?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto. Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj sól, jajko i stopniowo wlewaj wodę, wyrabiając ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić.
  2. Ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem, aby nabrało elastyczności.
  3. Przygotuj farsz kebabowy. Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż zmieni kolor.
  4. Dopraw papryką, kuminem, chili, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
  5. Następnie formuj pierogi kebabowe. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj krążki o średnicy 7-8 cm.
  6. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi, formując pierogi.
  7. Pierogi kebabowe wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
  8. Możesz też podsmażyć je na patelni z pozostałym olejem, by uzyskać chrupiącą skórkę.
  9. Pierogi kebabowe podawaj na gorąco z ulubionymi sosami.

Gwarantuję, że pierogi kebabowe zaskoczą twoją rodzinę. To danie łączy tradycję z nowoczesnym smakiem. Są szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i idealne na świętowanie Dnia Pieroga przypadającego 8 października w gronie rodziny lub przyjaciół. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Forum Seniora Małopolski. Jesień życia aktywnie i z pasją!
Forum Seniora Małopolski. Jesień życia aktywnie i z pasją!
Krzyszków 1157. Miejsce upokorzenia Piastów
Krzyszków 1157. Miejsce upokorzenia Piastów
Twórcy popełnili błąd i teraz ich gra na zawsze będzie dostępna za darmo na Steam. Tłum graczy rzucił się, by z tego skorzystać
Twórcy popełnili błąd i teraz ich gra na zawsze będzie dostępna za darmo na Steam. Tłum graczy rzucił się, by z tego skorzystać
Warszawa: Rzeźba ofiarą wandalizmu. Trafiła do muzeum
Warszawa: Rzeźba ofiarą wandalizmu. Trafiła do muzeum
Mniej biurokracji dla rolników po decyzji Parlamentu Europejskiego
Mniej biurokracji dla rolników po decyzji Parlamentu Europejskiego
Lębork: Po alkoholu i narkotykach doprowadził do wypadku
Lębork: Po alkoholu i narkotykach doprowadził do wypadku
Poznań: Ile teraz znaczy tytuł inżyniera? Zapytaliśmy o to studentów
Poznań: Ile teraz znaczy tytuł inżyniera? Zapytaliśmy o to studentów
Gorlice: Stypendia dla studentów medycyny przynoszą efekty
Gorlice: Stypendia dla studentów medycyny przynoszą efekty
Rzeszów: Festiwal w Siemaszkowej w cieniu wojny i kryzysu migracyjnego
Rzeszów: Festiwal w Siemaszkowej w cieniu wojny i kryzysu migracyjnego
Wrocław: Od jutra nocna prohibicja w całym mieście
Wrocław: Od jutra nocna prohibicja w całym mieście
Zakopane: Podwyżka za śmieci. Czy wyższe ceny spowodują podwyżkę cen noclegów dla turystów?
Zakopane: Podwyżka za śmieci. Czy wyższe ceny spowodują podwyżkę cen noclegów dla turystów?
Bitwa w lesie Teutoburskim. Największa porażka Rzymu?
Bitwa w lesie Teutoburskim. Największa porażka Rzymu?