Piróg z jabłkami. Przepis na tradycyjny wypiek z Lubelszczyzny

Piróg z jabłkami to tradycyjny wypiek z ciasta chlebowego, wywodzący się z Lubelszczyzny. Z wierzchu ma złoto-brązową, chrupiącą skórkę, a w środku kryje farsz z duszonych jabłek ze szczyptą cynamonu. Smakuje jak połączenie świeżo wypieczonego chleba i szarlotki z prażonymi jabłkami.

Piróg z jablkamiDomowy piróg z jabłkami to płaskie ciasto chlebowe wypełnione po brzegi owocami.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Artur Kozlov/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Piróg z jabłkami - tradycyjny wypiek z Lubelszczyzny

Liczba porcji: ok. 8-10 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny (w tym wyrastanie ciasta).

Poziom trudności: średni.

Składniki:Na ciasto:

  • 500 g mąki chlebowej,
  • 300 ml letniej wody,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
Na farsz:
  • 700 g jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek),
  • 2 łyżki cukru (w zależności od kwasowości jabłek),
  • 1 łyżeczka cynamonu do smaku.

Jak zrobić piróg z jabłkami z Lubelszczyzny?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zrób zaczyn. W tym celu rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować. Na wierzchu pojawi się piana.
  2. Następnie zagnieć ciasto. Wsyp mąkę i sól do miski.
  3. Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  5. Wrzuć na patelnię, posyp cukrem i duś około 10 minut, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na prostokąty o zbliżonych wymiarach.
  7. Na pierwszy placek wyłóż jabłka, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj drugim plackiem i dokładnie zlep brzegi.
  8. Odstaw piróg z jabłkami do ponownego wyrastania. Ułóż piróg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw na 20-30 minut.
  9. Następnie rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
  10. Piecz piróg z jabłkami około 40 minut, aż skórka nabierze złoto-brązowego koloru i będzie chrupiąca.
  11. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój piróg z jabłkami na kawałki i podaj na ciepło lub na zimno.
  12. Domowy piróg z jabłkami najlepiej smakuje podany z mlekiem, kefirem a dla dzieci wraz z herbatą z lipy.

Przechowywanie piroga z jabłkami

Jeśli chcesz, dodaj do jabłek odrobinę miodu zamiast cukru. Aby uzyskać bardziej rustykalny efekt, posmaruj wierzch ciasta wodą tuż przed pieczeniem. Wtedy piróg z jabłkami zachowuje chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby piróg z jabłkami najlepiej zjeść tego samego dnia, choć owoce nadają mu wilgotności i przedłużają świeżość.

Historia piroga z jabłkami

Piróg z jabłkami to kawałek lubelskiej tradycji, który możesz odtworzyć w swojej kuchni. Upiecz go w weekend i poczęstuj rodzinę - zobaczysz, że zwykłe ciasto chlebowe z jabłkami potrafi zaskoczyć smakiem.

Dawniej piróg z jabłkami pieczono razem z chlebem w piecu chlebowym. Do połowy XX wieku ciasto przygotowywano bez drożdży, później zaczęto je dodawać, aby ułatwić wyrastanie. Dziś tę tradycję podtrzymują koła gospodyń wiejskich, a ty możesz odtworzyć ją we własnej kuchni. Co więcej, piróg z jabłkami znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa lubelskiego od 26 września 2022 roku.

Wybrane dla Ciebie
Zakopane: Będzie elektroniczny system poboru opłaty miejscowej
Zakopane: Będzie elektroniczny system poboru opłaty miejscowej
Warszawa: Policjanci uwolnili mężczyznę przygniecionego stalową szyną
Warszawa: Policjanci uwolnili mężczyznę przygniecionego stalową szyną
Białystok: 45-latek zatrzymany z narkotykami
Białystok: 45-latek zatrzymany z narkotykami
Włocławek: Święto nauczycieli. Wręczono Nagrody Wójta
Włocławek: Święto nauczycieli. Wręczono Nagrody Wójta
Kalisz: Inauguracja roku kulturalnego. Gloria Artis dla Mietka Szcześniaka i nagrody dla twórców kultury
Kalisz: Inauguracja roku kulturalnego. Gloria Artis dla Mietka Szcześniaka i nagrody dla twórców kultury
Zielona Góra: Weekend 24-26 października - czas się oderwać! Tańce, śmiech, koncerty i trochę jesiennej magii w jednym mieście
Zielona Góra: Weekend 24-26 października - czas się oderwać! Tańce, śmiech, koncerty i trochę jesiennej magii w jednym mieście
Mikołajki: 13-latek za kierownicą wiózł pijanego ojca do sklepu
Mikołajki: 13-latek za kierownicą wiózł pijanego ojca do sklepu
Częstochowa: Areszt dla nożownika z Rędzin. Prokuratura powątpiewa w jego zdrowie psychiczne
Częstochowa: Areszt dla nożownika z Rędzin. Prokuratura powątpiewa w jego zdrowie psychiczne
Kraków: Dyniowe Pole pod Galerią Kazimierz już działa
Kraków: Dyniowe Pole pod Galerią Kazimierz już działa
Bielany Wrocławskie: Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Bielany Wrocławskie: Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Jerzmanowa: Stado saren wbiegło na drogę (DW 329). Doszło do kolizji aż sześciu samochodów
Jerzmanowa: Stado saren wbiegło na drogę (DW 329). Doszło do kolizji aż sześciu samochodów
Kanada inwestuje w SMR-y. Powstanie pierwszy modułowy reaktor jądrowy
Kanada inwestuje w SMR-y. Powstanie pierwszy modułowy reaktor jądrowy