Piróg z jabłkami. Przepis na tradycyjny wypiek z Lubelszczyzny
Piróg z jabłkami to tradycyjny wypiek z ciasta chlebowego, wywodzący się z Lubelszczyzny. Z wierzchu ma złoto-brązową, chrupiącą skórkę, a w środku kryje farsz z duszonych jabłek ze szczyptą cynamonu. Smakuje jak połączenie świeżo wypieczonego chleba i szarlotki z prażonymi jabłkami.
Piróg z jabłkami - tradycyjny wypiek z Lubelszczyzny
Liczba porcji: ok. 8-10 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym wyrastanie ciasta).
Poziom trudności: średni.
Składniki:Na ciasto:
- 500 g mąki chlebowej,
- 300 ml letniej wody,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
- 700 g jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek),
- 2 łyżki cukru (w zależności od kwasowości jabłek),
- 1 łyżeczka cynamonu do smaku.
Jak zrobić piróg z jabłkami z Lubelszczyzny?
Sposób przygotowania:
- Na początku zrób zaczyn. W tym celu rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować. Na wierzchu pojawi się piana.
- Następnie zagnieć ciasto. Wsyp mąkę i sól do miski.
- Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Wrzuć na patelnię, posyp cukrem i duś około 10 minut, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na prostokąty o zbliżonych wymiarach.
- Na pierwszy placek wyłóż jabłka, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj drugim plackiem i dokładnie zlep brzegi.
- Odstaw piróg z jabłkami do ponownego wyrastania. Ułóż piróg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw na 20-30 minut.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
- Piecz piróg z jabłkami około 40 minut, aż skórka nabierze złoto-brązowego koloru i będzie chrupiąca.
- Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój piróg z jabłkami na kawałki i podaj na ciepło lub na zimno.
- Domowy piróg z jabłkami najlepiej smakuje podany z mlekiem, kefirem a dla dzieci wraz z herbatą z lipy.
Przechowywanie piroga z jabłkami
Jeśli chcesz, dodaj do jabłek odrobinę miodu zamiast cukru. Aby uzyskać bardziej rustykalny efekt, posmaruj wierzch ciasta wodą tuż przed pieczeniem. Wtedy piróg z jabłkami zachowuje chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby piróg z jabłkami najlepiej zjeść tego samego dnia, choć owoce nadają mu wilgotności i przedłużają świeżość.
Historia piroga z jabłkami
Piróg z jabłkami to kawałek lubelskiej tradycji, który możesz odtworzyć w swojej kuchni. Upiecz go w weekend i poczęstuj rodzinę - zobaczysz, że zwykłe ciasto chlebowe z jabłkami potrafi zaskoczyć smakiem.
Dawniej piróg z jabłkami pieczono razem z chlebem w piecu chlebowym. Do połowy XX wieku ciasto przygotowywano bez drożdży, później zaczęto je dodawać, aby ułatwić wyrastanie. Dziś tę tradycję podtrzymują koła gospodyń wiejskich, a ty możesz odtworzyć ją we własnej kuchni. Co więcej, piróg z jabłkami znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa lubelskiego od 26 września 2022 roku.