Pistacje pomogą uchronić się przed cukrzycą, nawet gdy masz stan przedcukrzycowy
Teraz na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii wykazano, że jedzenie pistacji wieczorem wpływa na bakterie jelitowe u dorosłych ze stanem przedcukrzycowym. Choć terapeutyczne znaczenie tych wyników nie jest jeszcze do końca jasne, według autorów mogą mieć istotne znaczenie dla osób pracujących nad poprawą swojego zdrowia metabolicznego.
Badanie sugeruje, że zastąpienie tradycyjnej, węglowodanowej przekąski przed snem pistacjami może zmieniać skład mikrobiomu jelitowego. Wcześniejsze testy pokazały, że pistacje mają podobny wpływ na poziom glukozy we krwi jak 15 do 30 gramów węglowodanów.
- Powszechnym zaleceniem dietetycznym dla osób z stanem przedcukrzycowym jest spożycie nocnej przekąski zawierającej 15-30 gramów węglowodanów, aby pomóc regulować poziom glukozy we krwi w nocy i rano - mówi dr Terrence Riley, współautor badań. - Na przykład można zjeść jedną lub dwie kromki pełnoziarnistego chleba - dodaje.
Zaobserwowano, że serwowanie sobie około 2 uncji pistacji (ok. 56 gramów) każdego wieczoru przez 12 tygodni prowadziło do wyraźnie odmiennego profilu bakteryjnego w kale, w porównaniu do jedzenia standardowej węglowodanowej przekąski. Określone grupy bakterii, w tym Roseburia oraz z rodziny Lachnospiraceae - czyli tzw. "dobre" bakterie produkujące korzystne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan - były liczniejsze po jedzeniu pistacji.
Maślan jest głównym źródłem energii dla komórek jelita grubego, pomaga utrzymać integralność bariery jelitowej i wspiera procesy przeciwzapalne.
- Pistacje wydają się mieć znaczący wpływ na mikroflorę jelitową dorosłych ze stanem przedcukrzycowym, zwłaszcza gdy są spożywane jako przekąska przed snem. Zmiany te mogą oferować inne długoterminowe korzyści zdrowotne - potencjalnie pomagając spowolnić rozwój cukrzycy typu 2 lub zmniejszyć ogólnoustrojowy stan zapalny, co planujemy zbadać w przyszłych projektach - wyjaśnia prof. Kristina Petersen, współautorka badań.
Zauważono również, że u uczestników jedzących pistacje nastąpił spadek liczebności kilku grup bakterii powiązanych z mniej korzystnymi wynikami metabolicznymi. - U osób sięgających wieczorami po pistacje odnotowaliśmy niższy poziom Blautia hydrogenotrophica - bakterii, która wytwarza związki mogące gromadzić się we krwi i szkodzić nerkom oraz sercu - mówi prof. Petersen. - Obniżył się również poziom Eubacterium flavonifractor, które rozkłada korzystne związki antyoksydacyjne pochodzące z żywności, w tym z pistacji - dodaje.
Na podstawie:
Nighttime pistachio snacking may reshape gut microbiome in prediabetic adults