Planujesz zjeść ryż ugotowany kilka dni temu? Takie zagrożenie czyha na talerzu
W tym artykule:
Chcesz zjeść ryż ugotowany kilka dni wcześniej? Uważaj na laseczkę woskową
Ryż to jeden z najpopularniejszych dodatków do naszych posiłków, ale jego przygotowanie potrafi być kłopotliwe. Łatwo więc ulec pokusie i ugotować od razu większą porcję, żeby starczyła na kilka dań. Niestety, to nie zawsze jest bezpieczne - ryż przechowywany w niewłaściwy sposób może stać się groźny dla zdrowia.
Szczególne zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi Bacillus cereus, bakteria obecna w ziarnach ryżu. Może ona namnażać się w ugotowanym ryżu pozostawionym w temperaturze pokojowej. Wytwarzane przez nią toksyny są odporne na ponowne podgrzewanie, dlatego odgrzewanie ryżu nie zawsze chroni przed zatruciem.
- Zła wiadomość jest taka, że te bakterie produkują toksynę, która przetrwa ponowne podgrzewanie. Toksyna, którą wytwarzają, jest bez smaku, bez zapachu i niewidoczna gołym okiem. I w tym tkwi problem. Miseczka ryżu, która wygląda całkowicie normalnie, może doprowadzić tego, że się rozchorujesz. - wyjaśnił w opublikowanym na TikToku filmie szef kuchni Joshy Jin.
Jakie objawy wywołuje bakteria Bacillus cereus?
Bakteria Bacillus cereus jest patogenem oportunistycznym. Oznacza to, że nie zawsze wywołuje chorobę, ale może spowodować zatrucie pokarmowe w sprzyjających warunkach, np. gdy produkt spożywczy jest niewłaściwie przechowywany.
Główne symptomy zatrucia bakterią Bacillus cereus to:
- wymioty,
- nudności,
- biegunka,
- dolegliwości bólowe brzucha.
Do zakażenia dochodzi głównie po spożyciu produktów zbożowych, takich jak ryż, makaron, kasze, które były przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, z tego powodu tak ważne jest, aby ugotowane produkty zbożowe jak spożywać od razu lub przechowywać w lodówce.
- Zjedz ryż od razu po ugotowaniu lub szybko schłodź i schowaj do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. A jeśli zapomnisz i znajdziesz ryż na blacie po kilku godzinach - wyrzuć go bez zastanowienia! - radzi dietetyczka Anna Jedrej.
Źródło: Common storage mistake with rice could make you 'seriously ill' Express